Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Panenka v krustě z listového těsta

4,0
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 90 minut
čas vaření Vaření: 60 minut

Panenka v krustě z listového těsta - postup přípravy

Máte v lednici vepřovou panenku? Pak ji zkuste připravit tak trochu netradičně v listovém těstě. Se slaninou a sýrem bude dokonalá! Takový pokrm můžete servírovat bez pochyb i svým hladovým hostům. Je to dobrota!

Ingredience pro:
6 porcí

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková

Začněte tím, že si vepřovou panenku řádně ostrým nožem očistíte od blanek. Pak maso dle chuti osolte, opepřete a okořeňte také sušeným tymiánem.




Dále si ve větší pánvi rozpalte olivový olej a na něm opečte zprudka ze všech stran vepřovou panenku. Až se vytvoří hnědá krusta, vyjměte maso  a dejte ho stranou.

Kompletace pokrmu a jeho pečení v troubě

Nyní si na pomoučeném vále vyválejte mírně plát těsta. Pak na něj poklaďte plátky slaniny, plátky tvrdého sýra (hodit se bude eidam, gouda, čedar) a nakonec položte na těsto i opečenou vepřovou panenku.

Vše zabalte, povrch těsta potřete vaječným žloutkem a posypte sezamovými semínky. Než začněte pokrm péct, vytvořte si z alobalu dvě silnější trubičky a ty zanořte do závinu (díky nim bude unikat pára a závin se nenafoukne a nepraskne).

Takto vložte obalenou panenku položenou na plechu s pečícím papírem do trouby a pečte asi 45 minut při teplotě 200 °C. Jídlo je možné také zabalit z počátku celé do alobalu.

Servírování pečené vepřové panenky obalené v listovém těstě

Upečený pokrm vyjměte z trouby, nechte krátce vychladnout a poté naporcujte na stejně silné pláty. Podávejte například s oblíbenými studenými omáčkami a dipy. Přejeme vám dobrou chuť.

Video postup krok za krokem

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů