Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

5 receptů na domácí zeleninové polévky

5 receptů na domácí zeleninové polévky - postup přípravy

Polévka je nedílnou součástí každého vydatného oběda a zejména v chladném počasí příjemně zahřeje tělo i duši. Abyste ale neustrnuli na pár základních domácích receptech, můžete se inspirovat velmi jednoduchými, avšak chutnými a zdravými polévkami plnými zeleniny a neotřelých chutí. Zkuste třeba mléčnou polévku s květákem a hráškem nebo zeleninovou polévku s čerstvou okurkou. Budete nadšení.

Ingredience pro:
1 porce

Vývar s masovými knedlíčky

Sýrová polévka s krutony

Sýrová polévka s kuřecím masem

Zeleninová polévka se zelím, paprikou a čerstvou okurkou

Mléčná polévka s květákem a hráškem

Kuchařka
Kuchařka: Jitka Hemelíková
1. KROK

Vývar s masovými knedlíčky

Očistěte mrkev a nakrájejte ji na kousky. Brambory oloupejte, nakrájejte na malé kostky a spolu s mrkví je vložte do vody. Přiveďte vodu k varu. Vařte brambory s mrkví do poloměkka. Z mletého masa zformujte malé knedlíčky. Když jsou zpola uvařené, přidejte do hrnce masové knedlíčky a také rýži.

Vše podle chuti osolte a opepřete a přidejte pár bobkových listů. Pokračujte ve vaření, dokud zelenina i rýže úplně nezměknou a masové knedlíčky nejsou úplně uvařené. Pak nasekejte najemno zelené bylinky a jarní cibulku, vhoďte je do hotové polévky a podávejte.

2. KROK

Sýrová polévka s krutony

Brambory oloupejte, nakrájejte na kostky a uvařte je doměkka. Mrkev a cibuli nasekejte najemno a obojí osmahněte na oleji dozlatova. Orestovanou zeleninu přidejte do hrnce s bramborami a rozpusťte v něm také tavený sýr. Pokračujte ve vaření, dokud se sýr ve vodě zcela nerozpustí, podle chuti osolte a podávejte spolu s opečenými chlebovými krutony.

3. KROK

Sýrová polévka s kuřecím masem

Kuřecí prsíčka nakrájejte na menší kostky. Oloupejte brambory, nakrájejte je na malé kousky a očištěnou mrkev rozkrájejte na půlkolečka. Kuřecí maso orestujte na pánvi s trochou olivového oleje dozlatova.

Do hrnce nalijte vývar a přiveďte ho k varu. Do vroucího vývaru přidejte opečené kousky kuřecího masa. Dochuťte solí a mletým černým pepřem, přidejte jeden nebo dva bobkové listy a na střední teplotu vařte asi 7 až 10 minut. Pak přidejte brambory a mrkev a pokračujte ve vaření dalších 10 až 15 minut. Nakonec v polévce rozpusťte tavený sýr a když se úplně rozpustí, podle chuti ji ještě dosolte a dopepřete. Přidejte nasekané bylinky a podávejte.

4. KROK

Zeleninová polévka se zelím, paprikou a čerstvou okurkou

Všechnu zeleninu dobře umyjte a očistěte a nakrájejte na malé kousky. Do hrnce vsypte zeleninu ve vrstvách. První vrstvu tvoří mrkev, druhou cibule, třetí přijde zelí, čtvrtá rajčata a po nich paprika. Hrnec přikryjte pokličkou a nechte zeleninu na mírném ohni dusit 25 až 30 minut ve vlastní šťávě. V případě potřeby můžete přidat trochu vody a pravidelně zeleninu promíchejte.

Po půlhodině přilijte vroucí vodu nebo vývar, polévku osolte a opepřete, znovu přiveďte k varu a vypněte oheň. Nakonec přidejte jemně nasekaný kopr a petrželku a prolisovaný česnek a při podávání na talíři polévku doplňte kopečkem zakysané smetany.

5. KROK

Mléčná polévka s květákem a hráškem

Mrkev, květák i brambory očistěte a nakrájejte je na malé kostičky. Na pánvi rozpusťte kousek másla a orestujte na něm mrkev dozlatova. V kastrůlku svařte mléko a odstraňujte z něho pěnu.

V hrnci přiveďte k varu vodu a přidejte do ní sůl, brambory, květák a orestovanou mrkev. Na mírném ohni vařte zeleninu, dokud není zpola uvařená. Pak k ní přilijte horké mléko a promíchejte. Nakonec přidejte hrášek, přiveďte polévku znovu k varu a vařte ji 15 minut. Pak ji odstavte a servírujte s malým kouskem másla v každé misce.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů