Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Jablečné želé s malinami bez želatiny

4,0
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 15 minut
čas vaření Vaření: 84 minut

Jablečné želé s malinami bez želatiny - postup přípravy

Vytvořte jablečné želé bez použití želatiny. Pokrm neobsahuje konzervanty ani jiné umělé látky. Můžete ho použít jako pomazánku na pečivo i k přípravě dezertů.

Ingredience pro:
1 dávka
+ -

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Markéta Bieleszová
1. KROK

Jablka omyjte, zbavte je jádřinců a rozkrojte je na čtvrtky. Jablka vložte do hrnce, zalijte je litrem vody a přidejte k nim maliny. 

Tip: Místo malin můžete použít jiné ovoce, jako je například rybíz.

2. KROK

Jablka s malinami vařte na mírném ohni 40–50 minut, do změknutí. Připravte si mísu, na kterou položte cedník vyložený plátýnkem a ovocnou směs do něj vlijte.

Poznámka: Do mísy k ovoci můžete přidat jeden kus celé skořice.

3. KROK

Tekutinu z ovoce nechte volně odkapat a na závěr z ovoce, lehkým přitlačením, zbytek šťávy vymačkejte. Ovocnou šťávu přelijte zpět do hrnce, smíchejte ji s cukrem a začněte ji zahřívat. 

4. KROK

Poznámka: Množství cukru určete na základě toho, kolik tekutiny jste z ovoce získali. Obecně platí, že do 1 litru tekutiny patří 800 g cukru.

5. KROK

Asi po 4 minutách se cukr rozpustí. V té chvíli do šťávy přidejte citronovou šťávu. Tekutinu zamíchejte a vařte ji při 105 °C po dobu 30 minut. 

Poznámka: Pokud se během vaření na hladině bude tvořit pěna, sesbírejte ji.

6. KROK

Po půl hodině naplňte vzniklým jablečným želé sterilizované sklenice, které uzavřete víčky a nechte volně vychladnout. 

Poznámka: Díky tomuto receptu můžete naplnit čtyři sklenice o objemu 250 g a ještě vám trochu želé zbyde.

7. KROK

Jablečné želé uchovávejte na temném a chladném místě. Po otevření sklenice její obsah co nejdříve zkonzumujte. 

Tip: Želé z jablek můžete použít jako sladkou pomazánku na pečivo, doplnit jím lívance nebo ho zakomponovat do dortů a jiných dezertů. 

8. KROK

Pokud máte svůj oblíbený recept na dezert či moučník, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Dezerty, moučníky, sladké pečení: TOP recepty.

9. KROK

Videopostup krok za krokem

10. KROK

Zdroj receptu: IrinaCooking

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů