Jablečné želé s malinami bez želatiny - postup přípravy
Vytvořte jablečné želé bez použití želatiny. Pokrm neobsahuje konzervanty ani jiné umělé látky. Můžete ho použít jako pomazánku na pečivo i k přípravě dezertů.
Ingredience
Jablka omyjte, zbavte je jádřinců a rozkrojte je na čtvrtky. Jablka vložte do hrnce, zalijte je litrem vody a přidejte k nim maliny.
Tip: Místo malin můžete použít jiné ovoce, jako je například rybíz.
Jablka s malinami vařte na mírném ohni 40–50 minut, do změknutí. Připravte si mísu, na kterou položte cedník vyložený plátýnkem a ovocnou směs do něj vlijte.
Poznámka: Do mísy k ovoci můžete přidat jeden kus celé skořice.
Tekutinu z ovoce nechte volně odkapat a na závěr z ovoce, lehkým přitlačením, zbytek šťávy vymačkejte. Ovocnou šťávu přelijte zpět do hrnce, smíchejte ji s cukrem a začněte ji zahřívat.
Poznámka: Množství cukru určete na základě toho, kolik tekutiny jste z ovoce získali. Obecně platí, že do 1 litru tekutiny patří 800 g cukru.
Asi po 4 minutách se cukr rozpustí. V té chvíli do šťávy přidejte citronovou šťávu. Tekutinu zamíchejte a vařte ji při 105 °C po dobu 30 minut.
Poznámka: Pokud se během vaření na hladině bude tvořit pěna, sesbírejte ji.
Po půl hodině naplňte vzniklým jablečným želé sterilizované sklenice, které uzavřete víčky a nechte volně vychladnout.
Poznámka: Díky tomuto receptu můžete naplnit čtyři sklenice o objemu 250 g a ještě vám trochu želé zbyde.
Jablečné želé uchovávejte na temném a chladném místě. Po otevření sklenice její obsah co nejdříve zkonzumujte.
Tip: Želé z jablek můžete použít jako sladkou pomazánku na pečivo, doplnit jím lívance nebo ho zakomponovat do dortů a jiných dezertů.
Pokud máte svůj oblíbený recept na dezert či moučník, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Dezerty, moučníky, sladké pečení: TOP recepty.
Videopostup krok za krokem
Zdroj receptu: IrinaCooking