Jablečný koláč Charlotte - postup přípravy
Už jste ochutnali dokonalý koláč s jablky zvaný Charlotte? Pakliže ještě ne, určitě to napravte. Je totiž neodolatelný. Hodit se bude jen tak na snídani k šálku kávy, nebo k pohoštění rodinné návštěvy. Kdokoliv jej ochutná, bude nadšený.
Těsto
Krémová náplň
Jablečná náplň
Ve velké míse si smíchejte prosátou polohrubou mouku s vanilkovým a moučkovým cukrem. Pak přidejte i máslo, smetanu, vejce, žloutek, kypřící prášek do pečiva a vypracujte měkké homogenní těsto.
To rozdělte na dvě části, jednu větší a druhou menší. Oba kusy dejte do lednice chladit na 1 a půl hodiny. Mezitím se pusťte do přípravy vanilkového krému a jablečné náplně.
Nejprve začněte s jablky. Ta oloupejte, odstraňte jádřince a pokrájejte na tenké plátky. Poté je v míse pokapejte citronovou šťávou, aby neztmavla.
Dále se pusťte do krémové náplně. V rendlíku přiveďte k varu část mléka (cca 500 ml) smíchaného s krupicovým cukrem. Ve zbylých 200 ml rozmíchejte vanilkový pudink. Až mléko začne vřít, plijte do něj tuto směs a míchejte do zhoustnutí. Odstavte z plotny a začněte sestavovat koláč.
V další fázi si vyjměte z lednice chlazené kusy těsta, to větší rozválejte na pomoučeném vále na tenčí plát. Ten vložte do kulaté olejem vymazané formy na koláč a prsty vytvarujte. Dno pak posypte trochou strouhanky a na ní vyskládejte jablíčka. Nakonec vše zalijte pudinkovou náplní, přikryjte menším kouskem těsta (můžete z něj udělat mřížku) a dejte péct do předehřáté trouby na 200 °C po dobu asi 20 až 30 minut.
Upečený koláč nechte vychladnout a posypejte moučkovým cukrem. Podávejte ho například s šálkem kakaa, kávy, nebo čaje. Dobrou chuť.