Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Jablečný koláč s kiwi a mandlemi

5,0
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 35 minut
čas vaření Vaření: 40 minut

Jablečný koláč s kiwi a mandlemi - postup přípravy

Tento lahodný koláč využijete hned k několika příležitostem. Můžete jím pohostit důležitou návštěvu, připravit jej na oslavu a nebo jen tak na chuť. Není nijak složitý na upečení a výsledek vypadá již na první pohled k nakousnutí.

Ingredience pro:
1 porce

Těsto

Ovocná náplň

Na posypání a pomazání

Kuchařka
Kuchařka: Nela Maloňková
1. KROK

Vezměte si větší mísu a smíchejte v ní mouku prosátou přes síto, sůl, jedlou sodu a moučkový cukr. Vychlazené máslo nastrouhejte nadrobno do mísy a rukama jej zapracujte. Vznikne vám nestejnoměrná drobenka. Na závěr přidejte i zakysanou smetanu a vypracujte hladké těsto, to zabalte do potravinářské fólie a nechejte jej odležet na 30 minut v lednici. Pokud těsto děláte den dopředu, tak jej v lednici nechejte přes noc.

2. KROK

Mezitím, co se vám bude chladit těsto, se můžete vrhnout na náplň. Oloupejte si jablka, zbavte je jadřinců a stopek a nakrájejte je na menší kostičky. Vezměte si pánev, rozehřejte na ní máslo, přidejte jablka a zasypejte je cukrem se skořicí. Vařte je okolo 5 až 8 minut, měla by mezitím změknout, ale nesmí být vyloženě rozmačkaná. Odejměte je ze zdroje tepla a nechejte vychladnout.

3. KROK

Kiwi oloupejte a nakrájejte na kolečka, přendejte do misky a přidejte k nim cukr s kukuřičným škrobem, důkladně promíchejte. Těsto vyjměte z lednice, položte jej na pečící papír a posypejte trochou mouky. Rozválejte jej do kulatého tvoru a do jeho středu naneste jablečnou náplň, rovnoměrně ji rozetřete. Od okrajů nechejte 4 cm prostoru. Navrch položte plátky kiwi a okraje těsta sviňte dovnitř. Potřete je rozšlehaným vejcem a posypejte mandlemi či cukrem.

4. KROK

Troubu si předehřejte na 190 stupňů a koláč do ní dejte péct na cca 40 minut, pravidelně jej však kontrolujte, aby se nespálil. Doba pečení se může lišit v závislosti na tom, jakou máte troubu. Po vytažení můžete okamžitě podávat, dobrou chuť!

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů