Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Jablečný koláč s kokosovou polevou

4,3
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 30 minut
čas vaření Vaření: 40 minut

Jablečný koláč s kokosovou polevou - postup přípravy

Pravděpodobně v každé rodině existuje alespoň jeden recept na tradiční jablečný koláč. Samozřejmě se jednotlivé recepty liší vzhledem a chutí. A každá rodina si většinou pečlivě střeží ten svůj recept a věří, že je skutečně nejlepší. Pokud ale chcete dát šanci něčemu novému a obohatit si svou sbírku receptů o jeden skutečně netradiční a chutný, pak zkuste tento recept na jablečný koláč s kokosem.

Ingredience pro:
10 porcí

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková

Nejprve předehřejte troubu na 180 stupňů. Formu na pečení vyložte papírem na pečení. Na výrobu těsta si vezměte 4 vejce a oddělte žloutky od bílků. Do bílků přidejte špetku jedlé sody a vyšlehejte je do tuhého sněhu. Pak postupně přidejte 4 lžíce cukru a šlehejte, dokud se nerozpustí. Poté postupně přidávejte do pěny žloutky (4 ks) a těsto jemně promíchávejte špachtlí. Na závěr přisypte prosetou mouku a škrob.




Měli byste získat vzdušné a homogenní těsto. Nalijte jej do formy a pečte v předehřáté troubě po dobu asi půl hodiny. Poté korpus vytáhněte ven, dokud úplně nevychladne. Troubu ale zatím nevypínejte.

Mezitím si připravte jablečnou náplň. Oloupejte jablka, odstraňte jádra. Ovoce nakrájejte na kousky a dejte do hrnce, který naplníte ještě 3,5 šálky vody. Přidejte 6 lžic cukru a 0,5 lžíce citronové šťávy. Směs přiveďte k varu a vařte 5 minut na mírném ohni.

Jablka poté ze sirupu vyjměte a odložte bokem. Přidejte zbývající 0,5 sklenice vody do pudinkového prášku a dobře jej rozmíchejte, aby v něm nebyly žádné hrudky. Nalijte ji do jablečného sirupu a vařte na mírném ohni za stálého míchání. Jablka rozložte na vychlazený piškot. Pudink rovnoměrně rozetřete navrch.

Nakonec si připravte směs na kokosovou vrstvu. Rozpusťte máslo na mírném ohni, přidejte 4 lžíce cukru a kokos. Jakmile se vše spojí, sundejte směs z plamene, zašlehejte do ní jedno vejce a nechte ji vychladnout. Výslednou směs rovnoměrně rozložte na povrch dezertu. Hotový dezert ještě krátce zapečte v troubě po dobu asi 10 minut. Pak už jen nechte dezert při pokojové teplotě úplně vychladnout a můžete servírovat.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů