Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Tradiční kozunak s krémem z vlašských ořechů

4,8
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 135 minut
čas vaření Vaření: 40 minut

Tradiční kozunak s krémem z vlašských ořechů - postup přípravy

Kozunak, nebo též Cozonac, je sladký chléb určený pro slavnostní příležitosti. I když se zabydlel v zemích východní Evropy, zdá se, že historicky pochází z antického Řecka a možná dokonce i z Egypta. Ať už je jeho původ jakýkoliv, jeho chuť je skvělá a hodí se jako pohoštění pro každý sváteční den.

Ingredience pro:
10 porcí

Těsto

Krém

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková

Do misky nebo hrnku nalijte vlažné mléko a rozpusťte v něm lžíci cukru a sušené droždí. Promíchejte a počkejte, dokud droždí nezačne bobtnat a pěnit.




Ve velké míse smíchejte aktivované droždí se zbylým cukrem, vyklepněte k němu pět vajíček, přidejte změklé máslo pokrájené na menší kostky, přidejte půl čajové lžičky soli, strouhanou citronovou kůru a elektrickým šlehačem vyšlehejte do jednolité konzistence. Pak postupně přidávejte hladkou mouku, vyměňte metly za hnětací háčky a uhněťte měkké, ale pevné a nadýchané těsto. To v míse zakryjte utěrkou a nechte na teplém místě asi hodinu kynout, dokud nezdvojnásobí svůj objem.

Mezitím vytvořte ořechový krém na náplň. Do misky vložte ořechová jádra rozbitá na menší kousky, přidejte k nim cukr, kakaový prášek, horké mléko a rumovou esenci a zamíchejte. Vaječné bílky vyšlehejte do tuhé pěny a vmíchejte ji do směsi.

Vykynuté těsto rozdělte na 4 stejné části, z nichž vyválejte tenké placky. Každou z nich natřete po celé ploše připravenou ořechovou náplní a zatočte je do těsné rolády.

Stočte dohromady vždy dvě a dvě rolády, takže získáte dva kozunaky. Pevně zajistěte konce, aby se nerozbalovaly a vložte kozunaky na plech vyložený pečicím papírem. Zakryjte je utěrkou a nechte je dalších 30 minut vykynout. Před pečením potřete povrch kozunaků rozšlehanými vaječnými žloutky a vložte do trouby vyhřáté na 180 °C péct po dobu asi 40 minut.

Pak už jen nechte zchladnout a podávejte.

Dobrou chuť.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů