Jablka v županu s ořechovou náplní - postup přípravy
Pečená jablka jsou skvělá záležitost, která je vhodná i pro ty jedince, kteří drží dietu a snaží se o zdravý životní styl. Pokud to s tím stylem ale až tak úplně nehrotíte, možná si budete moci dopřát i voňavou dobrotu, kterou vám dnes budeme chtít představit. Jedná se o jablka s ořechovou náplní, zapečená v listovém těstě. Zapeče se v troubě do měkkého pyré, které je neuvěřitelně sladké a dobré - a pokud toužíte po lehce pikantní pochoutce, můžete ořechovou náplň dochutit třeba trochou rumu.
Ingredience
Návod na přípravu:
Jablka umyjte a osušte. Aniž byste je rozkrájeli (jablka musejí zůstat v celku), oloupejte opatrně slupku a vykrojte jádřince. Tím získáte v jablku dutinu, kterou budete později plnit ořechovou nádivkou.
Pro přípravu náplně vložte vyloupaná jádra vlašských ořechů do silného mixéru či robotu a rozsekejte je na jemný prášek. Dejte pozor, abyste nemixovali moc a nezískali namísto drti ořechové máslo.
Do kastrůlku nalijte vodou, přidejte k ní moučkový cukr, drcené ořechy a citronovou kůru. Postavte na kamna a na mírném ohni za stálého míchání přiveďte směs k varu a vařte, dokud směs nezíská konzistenci řidšího medu. Pak odstavte z kamen.
Ve vedlejší misce smíchejte vanilkový a krystalový cukr spolu se dvěma lžícemi skořice a důkladně promíchejte.
Rozbalte listové těsto a na lehce pomoučněném povrchu ho rozválejte na úplně tenoučkou placku, která by měla být téměř průsvitná. Tu pak nakrájejte na 9 stejně velkých čtverců, do kterých se pohodlně vejde jablko, které do nich následně budete balit.
Každé oloupané jablko teď ponořte do misky s cukrem a skořicí a důkladně ho obalte. Vložte ho doprostřed těstového čtverce, dutinu po jadřinci vyplňte ořechovou směsí a zabalte ho tím způsobem, že přes něj přeložíte diagonálně dva protilehlé rohy čtverce a pak balíček uzavřete přeložením zbylých dvou protilehlých rohů. Spoj těsta zajistěte zapíchnutým párátkem, aby se balíček nerozbaloval a takto připravená jablka vyskládejte na plech vyložený pečicím papírem. Posypejte jablka zbylou směsí cukru a skořice, každé jablko potřete rozšlehaným vajíčkem a dejte péct do trouby předehřáté na 170 °C péct asi 30 minut.
Pak už stačí jen chvíli počkat, až jablka zchladnou, abyste se nepopálili o horkou šťávu uvnitř jablek, a můžete si užít tu báječnou dobrotu!