Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Jablkový závin babči Jarči

4,0
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 40 minut
čas vaření Vaření: 40 minut

Jablkový závin babči Jarči - postup přípravy

Lahodný jablkový závin vytvořila paní Jaroslava Slavíková speciálně pro svého nemocného muže po návratu z nemocnice. Křehké, ale vláčné těsto je málo sladké a dietní a příjemně se s ním pracuje, a tak se o recept na něj s námi všemi podělila.

Ingredience pro:
1 porce

Na těsto

Na náplň

K podávání

Kuchařka
Kuchařka: Jitka Hemelíková
1. KROK

Rozinky nasypejte do misky, zalijte je rumem a nechte je alespoň hodinu stát, aby jím důkladně nasákly a zvláčněly. Polohrubou mouku a moučkový cukr prosejte dvakrát přes jemné sítko, aby se provzdušnily. Mouku pak smíchejte s práškem do pečiva.

2. KROK

Vyklepněte dvě vejce a oddělte bílky od žloutků. Bílky si odložte na příště do jiného receptu a žloutky vyšlehejte spolu s cukrem a špetkou soli dohladka. Do směsi vmíchejte také lžíci octa, 7 lžic mléka a v několika krocích zapracujte mouku s práškem do pečiva. Vše promíchejte a vytvořte soudržné a nelepivé těsto. Zabalte ho do fólie a vložte ho do lednice.

3. KROK

Oloupejte jablka a nastrouhejte je najemno. Vložte je do cedníku a lžící nebo spodní stranou hrnku z nich co nejlépe vymačkejte šťávu, aby vám nenaředila během pečení těsto. Přidejte rozinky naložené v rumu. Pokud chcete a můžete, přidejte také nasekané vlašské ořechy a vše smíchejte dohromady.

4. KROK

Vychlazené těsto vyjměte z lednice, jemně ho propracujte, aby zvláčnělo a rozdělte ho na tři díly. Připravte si dva velké kusy potravinářské fólie nebo pečicího papíru. Umístěte mezi ně první díl těsta a vyválejte z něho velkou placku.

Sejměte vrchní kus fólie či papíru a těsto posypejte po celé ploše vrstvou strouhanky. Na ni rozprostřete třetinu jablkové náplně a s pomocí spodního kusu fólie či papíru stočte těsto do pevné rolády.

Pokud chcete, můžete okraje před zabalením ještě ohnout dovnitř, což závin jednak ještě o něco více ochrání před vytékáním náplně při pečení a navíc to vypadá dobře. Jde to ale i bez toho.

Ostatní díly těsta zpracujte stejným způsobem, přičemž namísto posypu strouhankou můžete použít kokos, případně obojí půl napůl.

5. KROK

Hotové záviny vyskládejte na plech pokrytý pečicím papírem a vidličkou je na několika místech propíchejte, aby zevnitř během pečení mohla unikat pára.

Plech vložte do trouby rozehřáté na 200 °C a pečte štrúdly po dobu 10 minut. Poté snižte teplotu na 160 °C a pokračujte v pečení dalších asi 30 minut se zapnutým ventilátorem. Nakonec opět zvyšte žár na 200 °C, vypněte ventilátor a dopékejte ještě 5 minut.

Upečené záviny vyndejte z trouby. Rozpusťte máslo, smíchejte ho s trochou rumu a touto směsí potřete povrch horkých závinů. Poté je nechte vychladnout.

6. KROK

Jablkové štrúdly posypejte moučkovým cukrem, nakrájejte je na porce a podávejte s kopečkem vanilkové zmrzliny a vyšlehané šlehačky, případně přelité karamelovou polevou a posypané mletými oříšky.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů