Jahodový sirup s citronovou šťávou - postup přípravy
Chcete-li mít jahodový sirup stále po ruce, připravte si jej podle tohoto jednoduchého receptu. Při správném skladování vám koncentrát vydrží v mrazáku až 1 rok.
Příprava
Uchování
Sirup
Jahody rozdělte do dvou mís. Do každé mísy vsypte lžičku jedlé sody a poté jahody zalijte vodou tak, aby byly ponořené. Jahody nechte 10 minut stát a následně z nich odstraňte zelené části.
Poznámka: 500 g jahod uchovejte pro použití v budoucnu dle následujícího návodu. Z jahod ve druhé míse si připravte chutný jahodový sirup.
Poté ovoce sceďte, důkladně omyjte a naplňte jím plastové lahve. Do každé 500ml lahve vsypte lžíci cukru, uzavřete ji víčkem a protřepte ji, aby se cukr dostal i mezi jahody
Poznámka: Tímto způsobem můžete skladovat jahody v mrazáku až 1 rok.
Tip: Takto připravené jahody můžete používat k výrobě mléčných koktejlů nebo je přidávat ke zmrzlině, jíst je čerstvé, či z nich připravit koláč.
1500 g jahod vsypte do hrnce, zasypte je cukrem a zalijte vodou. Hrnec postavte na plotnu a jeho obsah vařte přibližně 20 minut na středním plameni.
Poznámka: Jahody během vaření občas promíchejte.
Po této době obsah hrnce rozmixujte ponorným mixérem do hladka a do směsi vmíchejte citronovou šťávu. Vše vařte dalších 5 minut.
Poznámka: Na povrchu se bude během vaření tvořit pěna, kterou postupně sbírejte pomocí lžíce.
Po uvaření hrnec odstavte z tepla a směs nechte volně vychladnout.
Tip: Po vychladnutí jahodovým sirupem naplňte plastové lahve, které uzavřete a skladujte v mrazáku, kde vydrží až 1 rok.
Poznámka: Nebudete-li láhev se sirupem otevírat, můžete ji skladovat v lednici 6 měsíců, aniž by se její obsah zkazil.
Tip: Chcete-li sirup použít do šťávy, rozmíchejte 1 polévkovou lžíci jahodového sirupu ve sklenici vody.
Pokud hledáte inspiraci na zavařování, přidejte se do naší FB skupiny Sezónní recepty, zavařování.
Videopostup krok za krokem
Zdroj receptu: YÖRÜK KIZININ MUTFAĞI