Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Jak přidat vejce do těsta, aby neztratilo na objemu

Jak přidat vejce do těsta, aby neztratilo na objemu - postup přípravy

Pečení se bez vajec jednoduše neobejde. Některé nekynuté moučníky ale bývají často zplihlé a málo nadýchané, čemuž však lze snadno předejít i bez přidání kypřícího prášku. Stačí správně pracovat s vejci a vaše sušenky, buchty a koláče budou nádherně nadýchané a vzdušné.

Ingredience pro:
1 porce
Kuchařka
Kuchařka: Jitka Hemelíková
1. KROK

Tajemství vzdušného nekynutého těsta

Pokud často připravujete piškotové dorty, lité buchty či jiné podobné druhy nekynutého pečiva a často se vám stává, že mu chybí vzdušnost a objem, tento návod je právě pro vás. Využívají jej mimo jiné také východoasijští kuchaři, pro něž je základem jejich nebývalé kulinářské alchymie.

Postupujte následujícím způsobem:

1. Oddělte bílky od žloutků.

2. Žloutky vmíchejte do těsta spolu s ostatními surovinami.

3. Když získáte homogenní těsto, odložte jej stranou a bílky vyšlehejte do pevného sněhu.

4. Ihned po vyšlehání sníh zapracujte do těsta. Nepoužívejte k tomu ale šlehač, vmíchejte je jemnými krouživými pohyby stěrkou směrem ode dna vzhůru.

5. Hotové těsto ihned a bez čekání přelijte do formy a dejte je péct.

6. Po dopečení buchtu ihned nevytahujte z trouby, ale nechte ji chvilku zvolna chladnout při pootevřených dvířkách.

Při dodržení tohoto postupu už se vám nikdy nestane, že byste připravili tuhý a zplihlý piškot.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů