Nejčastější chyby při mrazení potravin

i Zdroj fotografie: iStock
i Zdroj fotografie: iStock
i Zdroj fotografie: Depositphotos
i Zdroj fotografie: Depositphotos
Další 1 fotografie
Další 1 fotografie
ČAS PŘÍPRAVY
minut
ČAS VAŘENÍ
minut
NÁROČNOST
Snadná

Nejčastější chyby při mrazení potravin - postup přípravy

Mrazák je užitečný domácí spotřebič či součást lednice, která vám umožní uchovávat potraviny na velmi dlouhou dobu. Někteří lidé však neví správné zásady jeho používání, kvůli čemuž se mimo jiné mohou potraviny, které jsou v něm uložené, snadno znehodnotit. Stačí se přitom vyvarovat několika jednoduchých, avšak typických chyb.
1. KROK

V mrazáku zbytečně nevětrejte



Problémem mrazáku může být skutečnost, že není nastaven na dostatečně nízkou teplotu, aby se potraviny dobře zmrazily. Velkým nešvarem mnoha lidí je nechávat jeho dvířka dlouho otevřená, což mu nesvědčí a zvyšuje spotřebu energie. Mějte proto v mrazáku pořádek, pak jen otevřete dvířka, popadnete potravinu, kterou potřebujete, a rychle je zase zavřete.

2. KROK

Mraznička je málo zaplněná, nebo naopak přeplněná



Pokud budete mít v mrazničce jen velmi málo věcí, nebude se zde snadno udržovat nízká teplota a bude se velmi často spínat. Problémem je i to, když mrazák přeplníte, nebo dokonce zakryjete otvory, kudy proudí vzduch. Pak zde bude špatně cirkulovat. Ideální je zlatá střední cesta.

3. KROK

Pozor na vzduch



Potraviny, které dáváte do mrazáku, je potřeba správně zabalit. Nejlepší je, pokud je dáte do sáčků, ze kterých vyženete co nejvíce vzduchu, a vzduchotěsně je uzavřete. Pak je potřeba jen dbát na to, aby měly potraviny, které se při mrazení mírně zvětšují, dostatek místa na expanzi.

4. KROK

Zmrazte si ovoce



Většina ovoce se dá velmi snadno zmrazit. Pokud chcete mít ráno opravdu studené smoothie, dejte ovoce na noc do mrazáku. Zabalte ho ale do sáčku, aby se vám neslepilo.

5. KROK

Lepší dříve než později



Mnoho lidí dá koupené potraviny do ledničky a k jejich zmrazení se odhodlá, až když by se zde mohly kazit. Mnohem lépe proto uděláte, pokud třeba maso zmrazíte ihned, jak ho přinesete domů. Neriskujete tak, že byste ho museli vyhodit, protože by se zkazilo.

6. KROK

Vše označujte



Velmi často lidé dávají do mrazáku jídlo tak dlouho, že pak nevědí, co v něm mají, a jak dlouho to zde mají. Dlouho zmrazené potraviny ale ztrácí chuť a kvalitu. Pokud si vše pečlivě popíšete, nebudete pátrat po tom, co v balíčku vlastně je a jak je to staré.

7. KROK

Ořechy patří do mrazáku



Pokud doma skladujete ořechy, je dobré je dát do mrazáku podobně jako třeba mouku. Ořechy totiž obsahují tuky, které při dlouhodobém skladování žluknou. Zmrazením tomuto procesu jednoduše zabráníte.

8. KROK

Zmrzlina patří dozadu



Jestliže máte v mrazáku zmrzlinu, nenechávejte ji u dveří, aby byla po ruce. To je totiž místo, kde je nejvíce teplo. Raději ji dejte dozadu, kde je chladněji, díky čemuž si zmrzlina zachová tu nejlepší strukturu.

Galerie

Další 1 fotografie
Další 1 fotografie
Co si myslíte o receptu?
4/5 (80%) 114 hlasů
Nahlásit chybu
80 lidí právě čte
Zobrazit další recepty
Chci dostávat tajné recepty na e-mail zdarma

Cukroví

Polévky

Pomazánky

Předkrmy

Přílohy

Saláty

- iBILLBOARD_asyn_code_site_27073_section_1.txt - iBILLBOARD_asyn_code_site_27073_section_1.txt