4 tipy, jak využít jedlou sodu v kuchyni - postup přípravy
Jedlá soda je opravdu víceúčelová surovina, kterou lze využít mnoho různými způsoby. A to od čištění povrchů až po vaření pokrmů.
Domácí jablečný džem
Z jedlé sody a jablek můžete vytvořit výborný džem. Jednoduše omyjte 1 kg jablek, zbavte je slupek a nakrájejte je na malé plátky. V jednom litru studené vody rozpusťte lžíci jedlé sody a do vzniklé směsi vložte plátky jablek. Nádobu s jablky zakryjte přes noc talířem, abyste zabránili jejich vyskočení. Druhý den jablka sceďte a důkladně je opláchněte pod tekoucí vodou.
Do hrnce s pevným dnem nalijte tři sta litrů čisté vody a přidejte kilo cukru. Směs přiveďte k varu a vařte tak dlouho, dokud se cukr nerozpustí. Připravené plátky jablek vložte do hrnce a vařte za občasného míchání 20–25 minut. Nakonec přidejte půl lžičky kyseliny citrónové a za stálého míchání sundejte směs z plotny. Ovoce s připravenou zálivkou nalijte do sterilizovaných sklenic a pevně uzavřete víko. A výborný jablečný džem je na světě.
Pomocí jedlé sody se vám mléko nesrazí
Pokud ohříváte mléko a pochybujete o jeho čerstvosti, přidejte do něj před vařením špetku jedlé sody. Na půl litr mléka bude stačit opravdu jen špetka a mléko se vám při varu rozhodně nesrazí.
Kuřecí žaludky, jaké jste ještě neměli
Kuřecí žaludky jsou pochoutkou, kterou ne každý vyhledává, ale ti, kteří je mají rádi, určitě docení tip, jak je připravit měkké a jemné. Orestujte cibuli na slunečnicovém oleji a přidejte žaludky. Když změní barvu, přidejte čtvrt lžičky sody na půl kila drobů. Pokrm poté dochuťte dle chuti, jak jste zvyklí. Následně je vařte pod pokličkou, dokud nebude maso dostatečně měkké. Díky jedlé sodě bude opravdu neuvěřitelně chutné.
Čisté prkénko za pár vteřin
Po každém vaření vždy přijde ta nemilá část s úklidem. K vyčištění prkénka na krájení můžete opět použít obyčejnou jedlou sodu. Jednoduše jí znečištěné prkénko posypejte a poté otřete vlhkou houbičkou. Následně ho důkladně opět vytřete a nakonec opláchněte pod čistou vodou. A teď se můžete znovu pustit do přípravy vašich dobrot.