Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Jednoduché a chutné těsto na pizzu

3,5
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 95 minut
čas vaření Vaření: 25 minut

Jednoduché a chutné těsto na pizzu - postup přípravy

Pizza je nejenom legendární a vyhlášený italský pokrm, ale jde také o jídlo, které je celkem jednoduché. Skládá se z placky a také náplně. A právě onu placku, tedy těsto, se naučíme. Nejenom jeho výška, ale také jeho kvalita rozhoduje o tom, jak bude tento vyhlášený italský pokrm chutnat. Rozhodně není třeba hledat v přípravě těsta jakékoliv složitosti, protože zde jasně platí, že v jednoduchosti je krása.

Ingredience pro:
1 porce

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková

Jako první nalijte do nádoby vlažnou vodu. Nesmí být ani moc studená, ani moc horká. Stačí zhruba 200 ml vody. Do té následně přidejte droždí a také cukr. Vše opatrně promíchejte. Výhodou tohoto postupu je to, že nebudeme vytvářet kvásek. A tak přidejte také olej a sůl, dolijte zbývající vodu a základ máte hotov.




Do základu budete následně přisypávat mouku. Je třeba těsto neustále míchat a mouku stále přidávat, dokud nevznikne těsto, které bude měkké, které bude pružné a které se nebude lepit. V této úvodní fázi je možné pro usnadnění práce použít kuchyňského robota.

Když má těsto požadovanou strukturu, je třeba pustit se do ruční práce. V ruce vytvořte obdélník a ten následně překládejte z jedné stany na druhou. A takto pokračujte stále dokola. Vše opakujte třikrát, po pěti minutách odpočinku těsta. Po tom posledním by se na něm měly tvořit bubliny, což je ukazatel toho, že děláte vše správně.

Takto nechte těsto na teplém místě odpočívat po dobu asi jedné hodiny, během které by se měly tvořit i velké bubliny. Po tomto čase je vše připraveno, a tak stačí těsto vyválet do tvaru pizzy a přidat vše, co máte rádi, rajčatový nebo smetanový základ a dále sýr, uzeniny a mnoho dalšího. Poté pizza zamíří do trouby rozehřáté na 250 stupňů, při které se peče 10 minut. Následně se sníží teplota na 220 stupňů a peče se dalších 15 minut.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů