Jednoduché kynuté koblihy - postup přípravy
Smažené koblížky s různými náplněmi jsou lidová klasika, na kterou se vlivem amerických kruhových doughnutů poněkud pozapomnělo. Možná už jste nad jejich přípravou někdy uvažovali, ale obáváte se složitostí. Našli jsme recept z babiččina zápisníčku, který vás provede postupem krok za krokem. Výsledkem budete nadšení.
Ingredience
Do mísy nalijte mléko a rozdrobte do něj droždí. Zasypejte cukrem a promíchejte, aby se droždí i cukr rozpustily. Pak do směsi nasypejte asi poloviční množství hladké mouky a metlou ji zapracujte do hmoty, aby vzniklo řidší těsto. K němu přilijte slunečnicový olej a dvě vyšlehaná vajíčka a vše společně dobře zapracujte. Pak přidejte i zbylou hladkou mouku a zadělejte husté a lepivé těsto.
Těsto začněte hníst lžící nebo jiným vhodným nástrojem a postupně přidávejte další mouku. Měli byste docílit hutné a nelepivé konzistence. Těsto pak posypejte trochou mouky, zakryjte mísu čistou utěrkou nebo fólií a nechte na teplém místě kynout, dokud nezdvojnásobí svůj objem, což bude trvat něco kolem jedné hodiny.
Vykynuté těsto vyklopte na pomoučněnou pracovní desku. Posypejte ho trochou mouky a ručně ho trochu prohněťte, aby získalo pružnou a nelepivou konzistenci. Zformujte jej do kulatého bochníku a rozválejte válečkem na placku silnou kolem půl centimetru. S pomocí sklenice, hrnku nebo jiné kulaté formy vykrajujte z těsta kolečka. Posbírejte zbytky těsta po vykrajování, znovu je zformujte do koule a vyválejte na placku a pokračujte ve vykrajování, dokud zbytky nebudou jen minimální.
Kolečka těsta vyskládejte na podnos, zakryjte je utěrkou a nechte 20 minut odpočívat a nakynout. Připravte si hrnec s vysokou vrstvou oleje a rozehřejte ho na plotně. Když je olej velmi horký a koblihy jsou vykynuté, vložte je opatrně do oleje, přiklopte je pokličkou a smažte několik minut, dokud spodní strana nezezlátne a koblihy se nenafouknou. Poté je lžící opatrně otočte, aby zezlátla i vrchní strana a pokračujte ve smažení, tentokrát bez pokličky.
Hotové koblihy vyndejte z oleje a nechte je okapat na talíři vyloženém několika vrstvami papírových utěrek. Pokud chcete, můžete je nyní plničkou na koblihy naplnit ovocným džemem, pudinkovým krémem nebo jinou oblíbenou náplní. Povrch koblih pocukrujte moučkovým cukrem a podávejte.