Jednoduché ořechové řezy se žloutkovou polevou - postup přípravy
Recept na ořechové řezy se žloutkovou polevou předávaný z generace na generaci rozhodně musíte vyzkoušet. Je to jednoduchý způsob, jak si připomenout nezapomenutelnou chuť dětství. Pokud nemůžete jíst lepek, nahraďte mouku samokypřící bezlepkovou směsí a vynechte kypřicí prášek do pečiva. Recept nám poskytla paní Gabriela Bočková.
Těsto
Poleva
Na ozdobu
Nasypejte do větší mísy hrubou mouku, moučkový cukr, mleté ořechy a kypřicí prášek. Důkladně promíchejte. Máslo nechejte rozpustit třeba v mikrovlnné troubě a poté jej přidejte ke směsi a důkladně promíchejte.
Rozklepněte všechna vejce a oddělte bílky od žloutků. Bílky vyšlehejte se špetkou soli, dokud nezačnou tvořit kopečky sněhu. Poté je opatrně přimíchejte stěrkou do těsta. To následně dejte na plech vyložený pečicím papírem a zarovnejte stěrkou. Vložte do trouby předehřáté na 180 stupňů péct na 20 až 25 minut.
Mezitím si připravte polevu, která se nanáší na horké těsto. Žloutky dejte do větší mísy, přidejte k nim cukr a společně vyšlehejte do hladka. Jakmile polevu nanesete na těsto, můžete celý dezert ještě ozdobit opraženými ořechy. Dobrou chuť!