Jednoduchý jablkový závin se skořicí - postup přípravy
Občas nás zaskočí nečekaná návštěva, pokud ale nevíte, jak ji pohostit, vyzkoušejte jednoduchý jablkový závin podle paní Anny Horáčkové. Na jeho přípravu vám stačí pár základních surovin, několik jablek a chvilka času, během které vykouzlíte pravý chuťový požitek.
Těsto
Náplň
Na dozdobení
Hladkou mouku smíchejte s kypřicím práškem do pečiva a cukrem ve větší míse. Uprostřed směsi udělejte dostatečně velký důlek.
Heru nakrájejte na menší kousky a dejte ji přímo do připraveného důlku. Přidejte celé vejce a začněte zpracovávat těsto. Pokud je příliš hutné, přidejte několik lžic mléka.
Těsto zpracovávejte rukama co nejrychleji, aby se tuk příliš nerozpustil, nemělo by lepit. Zabalte jej do potravinářské fólie a odložte na chvíli do lednice.
Připravte si jablkovou náplň. Jablka oloupejte a nastrouhejte na hrubém struhadle. Pokud jsou příliš šťavnatá, vymačkejte je. Nastrouhaná jablka smíchejte s cukrem a se skořicí.
Jednotlivé díly těsta rozválejte na pásy silné zhruba 0,5 cm a posypte náplní, která by neměla zasahovat až do okrajů. Přehněte kratší okraje přes náplň a poté delší okraje tak, aby se překrývaly.
Záviny přesuňte na plech vyložený pečicím papírem a pečte asi 20 minut při 180 °C. Po upečení je posypte moučkovým cukrem a nakrájejte na jednotlivé dílky.
Pokud máte svůj oblíbený recept na dezert či moučník, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Dezerty, moučníky, sladké pečení: TOP recepty.