Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Kynutý koláč s jablky

3,2
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 80 minut
čas vaření Vaření: 40 minut

Kynutý koláč s jablky - postup přípravy

Jablkové koláče na podzim hrají prim. Nová várka jablíček na stromech dozrává a byl by hřích si z nich neupéct něco dobrého. Pokud byste rádi upekli něco jiného než zaběhlý štrúdl, a přitom nemáte příliš mnoho času nazbyt, pak vám poradíme velmi jednoduchý, zato však efektní recept na koláč, který je originální na pohled, je voňavý a chutný a navíc snadný a docela levný. Nic zvláštního k jeho výrobě totiž nepotřebujete.

Ingredience pro:
10 porcí

Těsto

Náplň

Dohotovení

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková

Vodu ohřejte tak, aby byla teplá, ale ne horká. Přidejte do ní cukr, droždí, špetku soli, změklé máslo a vyklepněte dvě vajíčka. Vše důkladně rozmíchejte do jednolité směsi a za stálého míchání pak přisypávejte hladkou mouku. Zadělejte pevné a nelepivé těsto, které po dohnětení vyválejte do koule, zabalte ho do přilnavé potravinářské fólie a nechte ho 30 minut na teplém místě stát.




Mezitím oloupejte jablka a nakrájejte je na tenké plátky. Pracovní plochu pomažte olejem a vyklopte na něj vykynuté těsto. Válečkem ho rozválejte na tenký obdélníkový plát, jehož povrch rovnoměrně zasypejte cukrem.

Na ten pak vyskládejte ve třech řadách plátky jablek.

Nakonec těsto smotejte do pevné rolády a rozkrájejte ho na kusy o šířce kolem pěti centimetrů.

Připravte si formu na bábovku, kterou vymažte olejem a rozkrájené kusy rolády pak vyskládejte kolem dutého středu.

Rozbijte jedno vajíčko a silikonovým štětcem jím pomažte povrch celého dortu. Pak vložte budoucí dort do trouby vyhřáté na 180 °C a pečte asi 40 minut.

Když se dort dopeče, vyklopte ho opatrně z formy a nechte ho zchladnout. V misce vyšlehejte zakysanou smetanu s cukrem a touto směsí pak zalijte celý povrch jablkového koláče a podávejte se šálkem dobrého čaje nebo kávy.

Dobrou chuť.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů