Jemné a nadýchané palačinky - postup přípravy
Dnes se podíváme na klasický recept, který ovšem ne každá kuchařka neumí. Podívejte se na způsob, jak připravit mléčné palačinky bez droždí, které jsou na dotek měkké, nadýchané a jemné jako samet. Pro děti budou naprosto dokonalým překvapením k snídani, ale stejně dobré budou také jako netradiční sladká večeře.
Ingredience
Postup je velmi jednoduchý a celá příprava neuvěřitelně rychlá, takže je snadno můžete připravit jako milé překvapení pro rodinu. Oddělte bílky od žloutků. Do misky se žloutky přidejte sůl, cukr a metličkou vše dobře promíchejte.
Nalijte 300 ml mléka, opět promíchejte, přidejte mouku a znovu míchejte metličkou, dokud zcela nezmizí hrudky.
Postupně nalijte zbývající mléko a dobře promíchejte do hladka, poté přidejte olej a znovu důkladně promíchejte. Těsto nechte chvíli stát. Mezitím se můžete pustit do bílků. Mixérem je vyšlehejte, dokud nezískáte nadýchanou a pevnou pěnu. S pomocí mixéru to zabere jen pár minut.
Vmíchejte bílky do těsta v několika dávkách a promíchejte do hladka. Těsto bude homogenní, načechrané a jemné.
Těsto by nemělo být husté, protože kvůli pěně z vaječného bílku bude obtížné ho rozložit na povrch pánve. Konzistence těsta by měla připomínat rozpuštěnou zmrzlinu. Pokud máte pocit, že je příliš husté, přidejte dalších 50 ml mléka a promíchejte. Až budete mít připravené dokonalé těsto, můžete zahřát pánev, umístit do ní tuk (olej nebo máslo), vylít těsto, rovnoměrně ho rozložit a péct palačinky, dokud z obou stran nebudou pěkně zlaté.
Podle tohoto receptu se nebude jednat o tenké palačinky, konzistencí budou spíše připomínat jako palačinky z kynutého těsta, přestože neobsahují droždí, jedlou sodu ani prášek do pečiva.
Nadýchané jsou díky vyšlehaným vaječným bílkům, proto byste si na nich měli dát záležet!
Facebook komentáře
Pro zobrazení, se přihlaste.