Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Jemný a lahodný dort Mimosa s citrónovým krémem

3,7
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 25 minut
čas vaření Vaření: 20 minut

Jemný a lahodný dort Mimosa s citrónovým krémem - postup přípravy

Představujeme vám základní recept na proslulý dort Mimóza. Je nebesky lahodný, jemný a vzdušný a plný dokonale jemného citronového krému. Recept berte jako základ, který si můžete ještě podle svých preferencí přizpůsobit, zejména co se týče zdobení. Můžete ho vytvořit buďto na plech, jak píšeme v receptu, anebo do kulaté dortové formy, jeho povrch ozdobit krémem a drobky z korpusu a vytvořit tak dokonalou slavnostní prezentaci.

Ingredience pro:
10 porcí

Korpus

Krém

Na dokončení

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková
1. KROK

Pro přípravu těsta na korpus prosejte do hluboké mísy přes jemné sítko hladkou mouku a prášek do pečiva, přidejte moučkový cukr a špetku soli a vše promíchejte. Vyklepněte k moučné směsi tři vajíčka, přidejte změklé máslo. Ostrouhejte kůru z jednoho citrónu a vymačkejte z něho šťávu a obojí přidejte do mísy s ingrediencemi. Přilijte trochu smetany a začněte hníst těsto.

2. KROK

Pokračujte v přidávání smetany tak dlouho, dokud nezískáte elastickou, měkkou a nelepivou hmotu. Hotové těsto rozdělte na čtyři stejné díly a jeden po druhém rozválejte na placky o velikosti plechu na pečení. Každý z nich pečte 10 až 12 minut v troubě vyhřáté na 180 °C. Dbejte na to, aby po dopečení těsto příliš nezezlátlo a zachovalo si světle žlutou barvu.

3. KROK

Zatímco se korpusy pečou, připravte si citrónový krém. Prosátou mouku smíchejte s cukrem, směs vložte do kastrůlku a za stálého míchání k ní v několika fázích přilijte mléko. Přísady důkladně rozmíchejte, postavte hrnec na kamna a na mírném až středním ohni vařte, dokud směs nezhoustne na konzistenci pudinku. Pak ji odstavte z kamen a nechte vychladnout. Do jiné misky vložte máslo a elektrickým šlehačem ho vyšlehejte do jemné pěny. Tu pak zapracujte do vychladlého pudinku spolu s citronovou šťávou a kůrou.

4. KROK

Sestavte dort tak, že základní plát těsta potřete polovinou citrónového krému, na něj položte druhý plát těsta, který potřete meruňkovým džemem, pak přijde další vrstva těsta a na ni zbylý krém a vše završte poslední vrstvou upečeného těsta. Hotový dort vložte do lednice přes noc vychladit a nasáknout vlhkostí. Druhý den pocukrujte moučkovým cukrem a podávejte. 

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů