Jemný hruškový koláč - postup přípravy
Vláčné, nadýchané a poddajné těsto, které ze všeho nejvíce připomíná želatinu nebo rosol, to je základní ingredience úspěchu našeho dnešního ovocného dezertu s hruškami. Je to klasický podzimní recept, který lze i různorodě obměňovat, stačí zachovat základní recept a doplnit různé druhy ovoce a dochucujících složek podle vlastní inspirace. Hrušková varianta má ale své osobité a nezaměnitelné kouzlo zářivého i sychravého podzimu, který vám jeho chuť zaručeně zpříjemní.
Ingredience
Šťavnaté hrušky dobře umyjte ve vodě, osušte je a případně oloupejte slupku. Odkrojte stopky a vyjměte jádřince a nakrájejte ovoce na tenké plátky, které na chvilku odložte stranou.
Do hluboké mísy vyklepněte tři vajíčka, přidejte k nim cukr a šlehejte metličkou nebo elektrickým šlehačem, dokud se cukr nerozpustí a vajíčka se nepromění v našlehanou a vzdušnou pěnu. Ve vedlejší míse smíchejte hladkou mouku s deseti gramy prášku do pečiva a jednou čajovou lžičkou skořice a všechny tyto přísady dobře promíchejte. Pak je přes síto prosejte do napěněných a oslazených vajíček. Špachtlí smíchejte do konzistence tekutého, jednolitého a hladkého těsta.
Formu na koláč vyložte pečicím papírem, který ještě pro jistotu namažte máslem a na dno formy vyskládejte na jemné plátky pokrájené hrušky. Ty pak zalijte připraveným těstem, které na povrchu jemně urovnejte a rozprostřete špachtlí do roviny.
Zapněte si troubu na 180 stupňů Celsia a vložte koláč péct po dobu kolem 40 minut.
Zda je dort dostatečně upečený můžete vyzkoušet pomocí zapíchnuté špejle. Pokud na povrchu špejle ulpívají zbytky těsta, je třeba koláč ještě dopéct. Pakliže je špejle suchá, můžete své dílo vyndat z trouby a nechat vychladnout.