Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Jemný smetanový dort s mléčným pudinkem a šlehačkou

5,0
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 30 minut
čas vaření Vaření: 30 minut

Jemný smetanový dort s mléčným pudinkem a šlehačkou - postup přípravy

I dorty podléhají módním vlnám. V době internetu a sociálních sítí na tom není nic nečekaného. Díky tomu vznikají neskutečně lahodné a krásné dezerty, které je radost péct i ochutnávat. Tady je recept na jeden z nich. Je plný mléčného pudinku a šlehačky, což je ta nejlepší kombinace na světě. Ten prostě musíte zkusit.

Ingredience pro:
10 porcí

Těsto

Náplň

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková
1. KROK

Čtyři vajíčka vyklepněte do misky a vyšlehejte je se solí do jemné bělavé pěny. Během šlehání postupně přidávejte do směsi také cukr a pokračujte ve šlehání, dokud směs nezíská požadovanou velmi světlou konzistenci. V tu chvíli přilijte také mléko a olej a šlehejte ještě několik minut. Pak odložte šlehač. Do misky s vaječnou hmotou prosejte přes jemné sítko hladkou mouku spolu s práškem do pečiva a stěrkou vše jemně promíchejte krouživými pohyby zdola nahoru. Nakonec přimíchejte také vanilkovou esenci. Výsledkem bude jemné, spíše tekuté těsto.

2. KROK

Připravte si obdélníkový plech, který vytřete máslem a vysypejte trochou mouky (anebo ho vystelte pečicím papírem). Vlijte do plechu těsto a urovnejte ho stěrkou do rovnoměrné vrstvy. Vložte plech s těstem do trouby rozehřáté na teplotu 180 °C a pečte ho po dobu 30 minut. Dostatečné propečení zkontrolujte zapíchnutým párátkem. Nyní vezměte koncovku ze zdobicího sáčku a s pomocí kulaté části vytvořte rovnoměrně po celém povrchu upečeného těsta hluboké otvory.

3. KROK

Do kastrůlku nalijte mléko a přidejte k němu pět lžic cukru, stejné množství kukuřičného škrobu a vanilkovou esenci. Metličkou vše dobře promíchejte a postavte na kamna. Zahřívejte směs tak dlouho, dokud nezískáte hustý pudink. Do něj vsypte rozlámanou bílou čokoládu a přidejte kousek másla a pokračujte v míchání, dokud se všechny ingredience nespojí. Výslednou směs pak nalijte na povrch korpusu s otvory a rozetřete ji rovnoměrně po celém povrchu.

4. KROK

Do hluboké misky nalijte šlehačku, přidejte kondenzované mléko a obojí vyšlehejte do pevné pěny. Vmíchejte do šlehačky strouhaný kokos a tuto směs navršte na pudinkovou vrstvu dortu. Středy otvorů vykrájených z těsta nyní rozemelte na jemnou drť a posypejte s ní povrch šlehačky. Dort pak vložte do lednice alespoň na 1 hodinu ztuhnout, nakrájejte na porce a podávejte. 

5. KROK

Video postup krok za krokem

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů