Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Jemný smetanový koláč „Žirafa“

3,4
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 45 minut
čas vaření Vaření: 60 minut

Jemný smetanový koláč „Žirafa“ - postup přípravy

Božsky lahodný smetanový dort, který vypadá jako kůže žirafy. To je recept, který jsme si pro vás dnes připravili a který zaručeně nadchne vaše dětské i dospělé strávníky. Má nádherné barvy, úžasnou strukturu a ta chuť a vůně je naprosto nepopsatelná!

Ingredience pro:
10 porcí

Těsto

Náplň

Kuchařka
Kuchařka:

Před započetím přípravy vyndejte máslo, tvaroh, smetanu a vajíčka z lednice a nechte je ohřát na pokojovou teplotu. Pak se vám se surovinami bude snáze pracovat a těsto bude mít lepší strukturu.




Změklé máslo vložte do mísy, přidejte k němu cukr a důkladně utřete dohladka. Pak do směsi vyklepněte jedno vejce, přidejte kakaový prášek, jedlou sodu a hladkou mouku. Elektrickým hnětačem nebo ručně zadělejte jednolité těsto, které zformujte do koule, zabalte ji do igelitové fólie a vložte jej na 20 až 25 minut do lednice.

Zatímco se těsto chladí, připravte si smetanovou náplň. Tvaroh a zakysanou smetanu smíchejte v misce, přidejte cukr, škrob a přidejte dvě zbylá vejce. Šlehačem pak vyšlehejte do hladké konzistence.

Vychlazené těsto vyndejte z lednice, propracujte ho a rozdělte ho na dvě části v poměru zhruba 2:1. Tu větší část pak vložte do kulaté dortové formy vyložené pečicím papírem a vymačkejte ji do tvaru velké těstové misky. Tuto misku naplňte tvarohovou hmotou a povrch urovnejte do roviny špachtlí. Menší kousek těsta natrhejte na menší kousky, které vyválejte do kuliček, které rozmístěte po povrchu tvarohové náplně.


Takto připravený dort vložte do trouby rozehřáté na 180 stupňů Celsia a pečte asi 60 minut.

Po dopečení vyndejte z trouby, nechte vychladnout, odstraňte dortovou formu podávejte se šálkem dobrého čaje nebo kávy.

Dobrou chuť.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů