Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Vánoční poleno s čokoládovým krémem a marcipánem

4,0
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 25 minut
čas vaření Vaření: 20 minut

Vánoční poleno s čokoládovým krémem a marcipánem - postup přípravy

O Vánocích můžete své hosty překvapit skutečně jedinečným a na první pohled zajímavým dezertem podle receptu paní Romany Važanské. Upečte si originální vánoční poleno s čokoládovým krémem.

Ingredience pro:
2 plechy
+ -

Těsto

Krém

Zdobení

Kuchařka
Kuchařka: Markéta Bieleszová
1. KROK

Do mísy vlijte smetanu ke šlehání a rozlámejte do ní čokoládu. Ve vodní lázni směs rozpusťte, ale nevařte. Následně nechte smetanovou čokoládu vychladnout a dejte ji na noc do lednice

2. KROK

Na druhý den ušlehejte vejce s cukrem do pěny, postupně do ní přidejte mouku smíchanou s kypřícím práškem a uhněťte těsto. Připravte si dva plechy vyložené pečicím papírem a potřete je lžičkou oleje.

3. KROK

Hotové těsto rozdělte na dvě stejně velké části a na plechy je rovnoměrně rozprostřete. Plechy následně pečte v předehřáté troubě na 180 °C po dobu 10–15 minut. Po upečení, ještě horké, rolády pocukrujte a položte na ně čistý pečicí papír. 

4. KROK

Rolády na nový pečicí papír překlopte a původní papír opatrně odstraňte. Těsto následně stočte i s papírem a nechte 30 minut chladnout, poté rolády rozviňte.

5. KROK

Nyní vyndejte z lednice čokoládu se smetanou, vyšlehejte ji a poté do ní přimíchejte tvaroh. Rolády rozviňte a po krajích je ořízněte do rovna, poté je natřete částí připraveného čokoládového krému. Znovu je zarolujte a potřete jejich povrch zbytkem krému. 

6. KROK

Na závěr vytvarujte z hnědého a světlého marcipánu houby a přidejte je k roládě jako chutnou dekoraci. 

7. KROK

Tip: Na povrchu rolád vytvořte vidličkou rýhy, aby připomínaly kůru stromu. Roládu podávejte pocukrovanou moučkovým cukrem, který připomíná sníh. Můžete ji ještě také efektně dozdobit jehličnatými větvičkami.

8. KROK

Pokud máte svůj oblíbený recept na dezert či moučník, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Dezerty, moučníky, sladké pečení: TOP recepty.

9. KROK

Více autorčiných receptů najdete na jejích FB stránkách Vaříme a pečeme s Romanou.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů