Jogurtová buchta s malinovo-ostružinovým pudinkem - postup přípravy
Vyklízení lednice a mrazáku dá někdy vzniknout doslova mistrovským dílům hodným opakování. To se stalo také paní Ivě Ptáčkové, která se s námi podělila o návod na vytvoření jedné takové „zbytkové“ buchty.
Na těsto
Na náplň
Dva ovocné jogurty vyklopte do misky, kelímkem od jogurtu odměřte polohrubou mouku a cukr, přidejte vejce a kypřící prášek a všechny ingredience smíchejte na hladké a mírně tekuté těsto. Vlijte ho do malého plechu vyloženého pečicím papírem a dejte péct do trouby rozehřáté na teplotu 200 °C, dokud buchta nezačne krásně vonět a na povrchu nezezlátne. Zda je dostatečně propečená, vyzkoušejte zapíchnutou špejlí. Pokud je po vytažení suchá a bez ulpívajících kousků těsta, je dopečeno a můžete nechat korpus vychladnout.
Maliny a ostružiny vyklopte do hrnce, zasypejte je trochou cukru a vařte je, dokud se nerozpustí a nezačnou bublat. Podle chuti případně přidejte ještě trochu cukru a přisypejte dva balíčky vanilkového pudinku, které v ovocném rozvaru důkladně promíchejte. Za stálého míchání pokračujte ve vaření, dokud směs nezíská konzistenci hustého pudinku. Poté ji odstavte ze sporáku a vmíchejte do ní 500 gramů měkkého tvarohu z vaničky. Směs nalijte na koláč a nechte vychladnout a ztuhnout. Poté už jen nakrájejte na porce a podávejte se šálkem voňavého čaje nebo kávy.