Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Kakaové řezy s kokosovým krémem a čokoládovou polevou

4,0
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 60 minut
čas vaření Vaření: 25 minut

Kakaové řezy s kokosovým krémem a čokoládovou polevou - postup přípravy

Nadýchaný dezert s kokosovým krémem je jako závan z rajské zahrady. Potěšte jím sebe i své blízké. Je to dokonalý dezert pro horké letní dny. Příprava je snadná a nepotřebujete ani žádné zvláštní suroviny. Tyhle řezy budete prostě milovat.

Ingredience pro:
10 porcí

Těsto

Krém

Poleva

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková

Než začnete s přípravou těsta, půl hodiny předem vyndejte vajíčka, máslo a mléko z lednice, aby získaly pokojovou teplotu.




Zapněte troubu, aby se rozehřála na 200 °C a plech o rozměrech 30 x 20 centimetrů vyložte pečicím papírem, případně vymastěte máslem a vysypejte moukou.

Vyklepněte čtyři vajíčka a oddělte bílky od žloutků. Bílky vyšlehejte do pěny, přičemž postupně přisypávejte krystalový a vanilkový cukr. Výsledkem bude pevná a lesklá hmota, do níž vmíchejte žloutky, olej, vodu, rumovou esenci a promíchejte.

Do jiné misky prosejte hladkou mouku a přidejte prášek do pečiva. Obě přísady promíchejte a po částech zakomponujte do vajíčkové směsi. Nakonec vmíchejte ještě kakaový prášek, těsto vlijte do připraveného plechu a dejte péct asi na 25 minut.

Zatímco se těsto peče, připravte si krém.

Hladkou mouku smíchejte s cukrem a pudinkovým práškem. Postupně přidávejte 200 mililitrů mléka a důkladně rozmíchejte. Zbylé mléko nalijte do hrnce, přiveďte k varu a vlijte do něj pudinkovou směs. Za stálého míchání vařte, dokud pudink nezhoustne a odstavte ho z kamen.

Změklé máslo nakrájejte na menší kousky a elektrickým šlehačem je zašlehejte do horkého pudinku, čímž vytvoříte nadýchaný a vzdušný krém. Nakonec do něj vmíchejte kokosové vločky a vložte ho na 30 až 60 minut do lednice.

Dopečený korpus nechte zchladnout a naneste na něj vychlazený kokosový krém.

Ve vodní lázni na kamnech rozpusťte čokoládu rozlámanou na menší kousky, vmíchejte do ní čtyři lžíce oleje a míchejte, dokud se obě přísady nespojí do jednolité a lesklé směsi. Tou pak polijte celý povrch krémové vrstvy, a pokud chcete, na ozdobu ji posypejte strouhaným kokosem.

Hotový dezert vložte alespoň na 3 hodiny do lednice vychladit, ztuhnout a proležet. Poté naporcujte na menší kostky a podávejte.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů