Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Zapečené cuketové košíčky

3,6
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 30 minut
čas vaření Vaření: 30 minut

Zapečené cuketové košíčky - postup přípravy

Pokud se vám na zahradě urodilo mnoho cuket a stále přemýšlíte, co byste si z nich chutného uvařili, můžete se inspirovat tímto lahodným a v podstatě i rychlým receptem. Zapečené cuketové „košíčky“ jsou kromě jiného vhodné i pro vegetariány. Snadno si tak připravíte zdravou a rychlou večeři. Pokrm je vhodný i pro ty, kdo si hlídají štíhlou linii.

Ingredience pro:
4 porce

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková

Nejprve si oloupejte cibuli a pokrájejte ji na drobné kostičky. Poté si rozpalte na plotně pánev s troškou oleje a cibuli na ní restujte do té doby, než zesklovatí. Mezitím si očistěte a nakrájejte na menší kusy houby (žampiony) a následně je přidejte k restované cibuli.




Opékejte je na silném plamenu z obou stran. Až houby zezlátnou, osolte je, opepřete a přelejte smetanou na vaření. Snižte plamen a duste po dobu několika minut. V další fázi se pusťte do přípravy cuketových „košíčků“.

Cukety si omyjte, odkrojte stopky a pokrájejte je na kolečka 3 až 4 centimetry silná. Pak si vezměte do ruky malou kávovou lžičku a s její pomocí vydlabejte dužinu tak, aby dno zůstalo celistvé.

Až cukety vydlabete, dejte je na plech a zapékejte asi patnáct minut při 180 stupních Celsia. Pak zeleninu vyjměte a naplňte „košíčky“ vrchovatě opečenými žampiony se smetanou a zasypte nahrubo strouhaným tvrdým sýrem. Pokrm dopékejte dalších patnáct minut.

Tohle lahodné jídlo podávejte ideálně teplé. Můžete ho jíst jako plnohodnotný oběd, či večeři, nebo se bude skvěle hodit jako příloha k masovým steakům. Přejeme vám dobrou chuť!

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů