Kefírové sušenky s tvarohovou náplní - postup přípravy
Zvláště v dnešní době je dozajista výhodné ušetřit na čemkoliv se dá, třeba i na obyčejných sušenkách. Tvorba těchto konkrétních je navíc zábavná a nemusíte se bát si přizvat i pomocníky v podobě vašich ratolestí.
Těsto
Náplň
Nalijte kefír do sklenice, přidejte k němu žloutek s cukrem a míchejte, dokud se suroviny nespojí. Do samostatné mísy dejte prosátou mouku, sůl a prášek do pečiva a promíchejte. Následně do ní přidejte studené máslo nakrájené na kostičky a ručně ho do mouky zapracujte. Poté do mísy přilijte kefírovou směs a vše promíchejte lžicí.
Následně se těsta chopte rukama a uhněťte ho do hladké a jednolité koule, která nelepí. Mísu s těstem přikryjte a dejte na 15 minut do lednice. Mezitím připravte náplň. Do mísy dejte tvaroh a přidejte k němu moučkový cukr, mouku a bílek. Vše důkladně rozmělněte vidličkou a vytvořte mírně tekutou náplň. Přemístěte ji do zdobícího sáčku a dejte ji do lednice, dokud ji nepoužijete.
Těsto rozdělte na dvě stejné části. Jednu zabalte do sáčku a dejte do lednice, druhou rozválejte na pomoučněné ploše. Vykrojte z ní zdobená kolečka a naneste do nich náplň do tvaru mašličky. Poté k sobě přes ni spojte dvě protilehlé strany tak, aby náplň čouhala ze dvou zbylých stran (viz video).
Plech na pečení vystelte pečicím papírem a na ten všechny sušenky postupně vyskládejte. Vložte plech do trouby předehřáté na 200 stupňů a pečte sušenky po dobu 10 až 15 minut. Poté je můžete podávat, dobrou chuť!