Klasický francouzský dezert Opera - postup přípravy
Francouzi rozhodně umí dělat vynikající dezerty. Opera je vícevrstvý dort, který kombinuje chuť čokolády a kávy. Vyzkoušejte ho a rozhodně nebudete litovat.
Korpus
Kávový sirup
Čokoládový krém
Kávový krém
Nejprve si připravte těsto. Rozklepněte 6 vajec, přidejte lžičku esence a pomocí mixéru je rozšlehejte. Do mouky přidejte mleté mandle, moučkový cukr a 20 g kakaa. Dobře promíchejte. Zlehka přidejte rozšlehaná vejce a opět promíchejte metličkou. Bílky vyšlehejte se špetkou soli a přidejte moučkový cukr. Míchejte, dokud se cukr nerozpustí. Sníh z bílků zapracujte do směsi s mandlemi a po dobrém zapracování přidejte rozpuštěné, vychladlé máslo.
Těsto rozdělte na třetiny. Každá z částí by měla mít cca 360 g. Třetinu směsi nalijte na plech vyložený pečicím papírem. Vyrovnejte stěrkou a vložte do předehřáté trouby na 180 stupňů. Pečte po dobu 10–15 minut. Na okrajích se vytvoří světlá barva. Po upečení nechte vychladnout a poté sundejte pečicí papír. Stejný postup udělejte i se dvěma dalšími díly těsta.
Na kávový sirup smíchejte všechny ingredience v míse a míchejte, dokud se cukr nerozpustí. Stáhněte z plotny a nechte vychladnout.
Na čokoládový krém zahřejte smetanu a poté ji stáhněte z plotny. Čokoládu nasekejte a přidejte s měkkým máslem do smetany. Míchejte, dokud se vše nespojí. Poté nechte vychladnout.
Na kávový krém vyšlehejte žloutky. Rozpusťte cukr s vodou v sirup. Ten přilévejte tenkým pramínkem ke žloutkům a šlehejte mixérem asi 10 minut. Přidávejte po lžících měkké máslo a důkladně prošlehejte. Nechte vychladnout.
Dort sestavte v pořadí těsto, kávový sirup, kávový krém, těsto, kávový sirup a polovina čokoládového krému. Vložte na 30 minut do lednice. Poté položte třetí těsto, kávový sirup a zbytek čokoládového krému, ze kterého odeberte 3 lžíce na potření boků dortu. Vložte na 30 minut do lednice. Dort překrojte napůl a jeden díl položte na druhý. Seřízněte okraje a pomažte je zbylým čokoládovým krémem. Vložte do lednice na 3 hodiny a máte hotovo.