
Jablečný koláč Charlotte - postup přípravy
Už jste ochutnali dokonalý koláč s jablky zvaný Charlotte? Pakliže ještě ne, určitě to napravte. Je totiž neodolatelný. Hodit se bude jen tak na snídani k šálku kávy, nebo k pohoštění rodinné návštěvy. Kdokoliv jej ochutná, bude nadšený.
Ingredience
- Těsto
- polohrubá mouka - 500 g
- máslo - 250 g
- cukr - 200 g
- vanilkový cukr - 1 sáček
- smetana - 2 lžíce
- kypřící prášek - 1 lžička
- vejce - 1 ks
- žloutek - 1 ks
- Krémová náplň
- mléko - 700 ml
- vanilkový puding - 2 sáčky
- cukr - 6 lžic
- Jablečná náplň
- jablka - 6 ks
- strouhanka - 3 lžíce
- citronová šťáva - 1 lžička
Ve velké míse si smíchejte prosátou polohrubou mouku s vanilkovým a moučkovým cukrem, pak přidejte i máslo, smetanu, vejce, žloutek, kypřící prášek do pečiva a vypracujte měkké homogenní těsto. To rozdělte na dvě části, jednu větší a druhou menší. Oba kusy dejte do lednice chladit na 1 a půl hodiny. Mezitím se pusťte do přípravy vanilkového krému a jablečné náplně.
Nejprve začněte s jablky. Ta oloupejte, odstraňte jádřince a pokrájejte na tenké plátky. Poté je v míse pokapejte citronovou šťávou, aby neztmavla. Dále se pusťte do krémové náplně. V rendlíku přiveďte k varu část mléka (cca 500 ml) smíchaného s krupicovým cukrem. Ve zbylých 200 ml rozmíchejte vanilkový pudink. Až mléko začne vřít, plijte do něj tuto směs a míchejte do zhoustnutí. Odstavte z plotny a začněte sestavovat koláč.
V další fázi si vyjměte z lednice chlazené kusy těsta, to větší rozválejte na pomoučeném vále na tenčí plát. Ten vložte do kulaté olejem vymazané formy na koláč a prsty vytvarujte. Dno pak posypte trochou strouhanky a na ní vyskládejte jablíčka. Nakonec vše zalijte pudinkovou náplní, přikryjte menším kouskem těsta (můžete z něj udělat mřížku) a dejte péct do předehřáté trouby na 200 °C po dobu asi 20 až 30 minut. Upečený koláč posypejte moučkovým cukrem a podávejte například s šálkem kakaa, kávy, nebo čaje. Dobrou chuť.