Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Netradiční dortové krémy

Netradiční dortové krémy - postup přípravy

Pečení je veskrze kreativní činností. Vytváření unikátních kombinací sladkého těsta, různých druhů polev a krémů, stejně jako jejich finální zdobení, je stále oblíbenější činností českých domácích pekařů a pekařek. Pro svou tvořivost se vám bude hodit pár receptů na zajímavé druhy krémů, kterými můžete své dílo naplnit a dodat mu tak novou dimenzi chuti a konzistence. Nechte se inspirovat!

Ingredience pro:
1 porce

Pomerančový (citrónový) krém

Krém z bílé čokolády

Kávový krém

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková

Pomerančový/citrónový krém

500 ml mléka, 100 g cukru, 3 lžíce pomerančové šťávy, 1 lžička pomerančové kůry, 3 žloutky, 2 lžíce kukuřičného škrobu




Žloutky si vyšlehejte s cukrem do husté a světlé pěny. Mléko nalijte do kastrůlku a zahřejte ho na kamnech. Když je horké, ale ještě se nevaří, přidejte k němu žloutkovou pěnu, pomerančovou šťávu i kůru a přiveďte k varu. Když začne pěnit, za stálého míchání přisypejte ještě kukuřičný škkrob a vařte, dokud směs nezhoustne. Když dosáhnete požadované hustoty a konzistence, odstavte ze sporáku a nechte vychladnout.

Namísto pomeranče můžete použít citrónovou šťávu a kůru a vytvoříte krém citrónový.

Krém z bílé čokolády

90 g bílé čokolády, 4 žloutky, 50 g cukru, 225 ml mléka, 75 g másla

Žloutky smíchejte s cukrem a šlehejte, dokud se cukr nerozpustí a dokud nevytvoříte hustou a světlou pěnu. Do kastrůlku nalijte mléko a zahřejte ho na kamnech. Přidejte k němu máslo a směs přiveďte k varu. Pak vmíchejte oslazenou žloutkovou pěnu a rozdrcenou bílou čokoládu a za stálého míchání vařte, dokud se čokoláda nerozpustí a všechny přísady se nespojí do jednolité konzistence. Odstavte z kamen a nechte krém zchladnout.

Kávový krém

1 šálek silné rozpustné kávy nebo espressa, 3 lžíce cukru, 2 žloutky, 2 lžíce hladké mouky, ½ hrnku smetany ke šlehání, 50 g másla

Začněte opět vyšleháním žloutkové pěny s cukrem a přilijte do ní kávu. Směs postavte na kamna a přiveďte k varu. Když se směs vaří, přisypejte za stálého míchání hladkou mouku a nakonec přimíchejte tekutou šlehačku. Směs vařte za stálého míchání do té doby, než zhoustne do požadované konzistence. Nakonec přidejte ještě máslo a dál míchejte, než se máslo rozpustí. Díky němu bude krém pevnější.

Přejeme vám při pečení spoustu zábavy a hlavně dobrou chuť.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů