Koblihy s vanilkovým krémem a jahodami - postup přípravy
Domácí koblihy bývají mnohdy daleko lepší než kupované. Hlavně si je můžete naplnit, čím jen chcete. Paní Janys Šulcová nám poskytla recept na koblihy s vanilkovým krémem, jahodami a šlehačkou.
Na koblihy
Na náplň
Na ozdobu
Do vlažného mléka rozdrobte droždí, přidejte cukr, zamíchejte a potom několik minut počkejte, dokud kvásek nezačne pracovat. Do mísy dejte hladkou mouku, změklé máslo, vanilkový cukr, rum a čtyři žloutky (bílky si schovejte). Přilijte kvásek a vše rukou nebo za pomoci robotu zpracujte do hladkého nelepivého těsta. Potom mísu přikryjte a nechte asi hodinu kynout na teplejším místě.
Do rendlíku si dejte dostatečné množství oleje, aby v něm koblihy mohly plavat, a rozpalte ho. Poté z těsta odebírejte kusy, podle toho, jak chcete koblihy velké, vytvarujte je do bochánku a osmažte z obou stran hezky dozlatova. Pokud se těsto lepí, namažte si ruce olejem. Nepoužívejte mouku, její zbytky by se v oleji připalovaly. Osmažené koblihy dejte okapat nebo na papírové utěrky.
Vanilkový krém můžete udělat kupovaný z polotovaru (např. ze Zlatého klasu), případně z pudinku a másla, záleží na vás. Vychladlé koblihy rozpulte, na spodní polovinu naneste vanilkový krém, pak několik plátků pokrájených jahod, pokryjte domácí šlehačkou a přikryjte horní polovinou koblihy. Tu na závěr ozdobte rozpuštěnou čokoládou a zaprašte moučkovým cukrem. Samozřejmě je možností, čím plnit koblihy, celá řada, záleží na vaší představivosti.