Koláč s jogurtovou náplní a vanilkou - postup přípravy
Tento recept na koláč s jogurtovou náplní je dokonalou kombinací vláčnosti a křupavosti. Dezert se bude skvěle vyjímat na všedním i svátečním stole.
Těsto
Náplň
Na posypání
Začněte s přípravou těsta. Máslo šlehejte s klasickým i vanilkovým cukrem a špetkou soli po dobu 2 minut. Po této době do směsi postupně přidejte vaječné žloutky, jeden po druhém.
Poznámka: Po přidání každého žloutku směs šlehejte 1 minutu.
Do mísy přidejte také citronovou kůru s moukou a kypřicím práškem do pečiva.
Tip: Před strouháním citron umyjte ve vodě s jedlou sodou, která má abrazivní účinky. Poté ovoce důkladně opláchněte. Mouku před použitím prosejte. Díky tomu v těstu nevzniknou hrudky.
Z ingrediencí uhněťte těsto, které rozdělte na dvě stejné části. První polovinu rozdělte na tři části a všechny zabalte do samostatných sáčků.
Poznámka: Tři menší kousky těsta vložte do mrazáku na 30 minut. Větší množství těsta v sáčku vložte do lednice na stejně dlouhou dobu.
Nyní připravte náplň. Vaječné bílky šlehejte 40 vteřin, do pěny. Do té přidávejte postupně cukr, za stálého šlehání. Po 3 minutách šlehání směs odložte bokem.
V samostatné míse smíchejte jogurt se zakysanou smetanou a vanilkovým cukrem. Přidejte mouku a ingredience důkladně zamíchejte. Poté do nich vmíchejte vyšlehaný sníh z bílků.
Připravte si formu na pečení, kterou vyložte pečicím papírem. Ten vyložte těstem, vyváleným na plát o výšce 0,5 cm. Těsto pokryjte náplní, kterou posypte nahrubo nastrouhaným těstem z mrazáku.
Koláč s jogurtovou náplní pečte v předehřáté troubě na 180 °C po dobu 30 minut.
Tip: Upečený dezert nechte vychladnout a servírujte ho nakrájený na kousky a posypaný moučkovým cukrem.
Pokud máte svůj oblíbený recept na dezert či moučník, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Dezerty, moučníky, sladké pečení: TOP recepty.
Videopostup krok za krokem
Zdroj receptu: SOS kuchyně