Koláč s krémem a zkaramelizovanými jablky - postup přípravy
Koláč s krémem a jablky vypadá nádherně a chutná ještě líp. Hodí se k servírování ve všední den ke kávě, ale i na oslavách. Dezert je lahodný, vláčný a díky krému šťavnatý.
Těsto
Jablková náplň
Krém
Zdobení
Nejprve si připravte korpus. V míse vyšlehejte vejce s cukrem a vanilkovým cukrem. Do směsi přidejte olej se změklým máslem a vše důkladně zamíchejte.
Následně přidejte část množství mouky s kypřícím práškem do pečiva, citronovou kůrou a uhněťte těsto, do kterého poté přidejte zbytek mouky.
Tip: Citronovou kůru nastrouhejte z dobře omytého a chemicky neošetřeného citronu.
Poznámka: Mouku je vhodné přidávat po troškách, protože se díky tomu ingredience lépe propojí a těsto bude hladší a bez hrudek.
Těsto rozdělte na dvě stejné části z nichž jednu vložte do sáčku a následně do mrazáku na 20 minut. Druhou částí těsta vyplňte máslem vymazanou formu na dort tak, jak je ukázáno ve videu níže.
Nyní oloupejte jablko, odstraňte z něj jaderník, nakrájejte jej na menší kousky a vložte do rendlíku. Jablko zakápněte citronovou šťávou, zasypte cukrem a promíchejte. Na sporáku jablko vařte 5 minut.
Poté rendlík odstavte z tepla a do jiného rendlíku vlijte mléko, vejce, vsypte cukr, vanilkový cukr, kukuřičný škrob a všechny ingredience důkladně promíchejte. Na teple směs zahřívejte přibližně 2–4 minuty, do zhoustnutí.
Do krému poté důkladně vmíchejte smetanu a následně uvařená jablka. Směs rovnoměrně rozprostřete na těsto v dortové formě a pokryjte ji těstem z mrazáku, které jste nastrouhali nahrubo.
Koláč s krémem vložte do předehřáté trouby na 180–200 °C a pečte jej po dobu 25 minut.
Poznámka: Po upečení koláč posypte moučkovým cukrem a podávejte jej nakrájený na trojúhelníky.
Pokud máte svůj oblíbený recept na dezert či moučník, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Dezerty, moučníky, sladké pečení: TOP recepty.
Videopostup krok za krokem
Zdroj receptu: Fatto in Casa da Alba