Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Masové kuličky s cibulovou omáčkou

4,0
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 30 minut
čas vaření Vaření: 60 minut

Masové kuličky s cibulovou omáčkou - postup přípravy

Kuličky z mletého masa bodují. Poté, co se jimi proslavily prodejny švédského řetězce Ikea, jejich popularita nebývale vzrostla. Proto vám dnes přinášíme další variantu receptu na masové koule a na omáčku k nim, která je spolu s těstovinami velmi vhodně doplní. Tentokrát budeme vařit omáčku z jarní cibulky a kouličky dochutíme čerstvými aromatickými bylinkami.

Ingredience pro:
5 porcí

Masové koule

Omáčka

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková

Cibuli oloupejte a nakrájejte na drobné kostičky. Na kamnech rozpalte pánev s trochou oleje a osmahněte cibulku dorůžova. Odstavte z kamen a nechte trochu zchladnout.




Mleté maso vložte do hluboké mísy a přidejte k němu osmaženou cibulku. Vyklepněte jedno vajíčko a přidejte ho k masu.

Zelené bylinky dobře omyjte pod tekoucí vodou, osušte je papírovými utěrkami a nasekejte je ostrým nožem na malé kousky. Ty pak rovněž přidejte do mísy se surovinami. Dokořeňte směs solí, pepřem a kořením na mleté maso, nařeďte směs 50 mililitry mléka a rukama důkladně zpracujte do jednolité hmoty.

Na kamnech rozpalte pánev s trochou oleje. Ruce namáčejte do studené vody, uždibujte z masové hmoty menší kousky a tvarujte z nich kouličky. Ty pak vložte na pánev péct ze všech stran dozlatova.

Mezitím, co se kuličky smaží, si umyjte a osušte jarní cibulku a nakrájejte ji na kroužky. Očistěte také česnek a připravte si k ruce všechny přísady na omáčku.

Po dosmažení všech kuliček je vytáhněte z pánve, zmírněte oheň, do výpeku přidejte pokrájenou jarní cibulku a nechte trochu změknout. Pak prolisujte do budoucí omáčky dva stroužky česneku, přidejte červenou papriku, chvilku restujte a zaprašte směs hladkou moukou. Důkladně míchejte a když je mouka opečená, přilijte do směsi oba druhy smetany. Znovu řádně promíchejte, aby nevznikly hrudky, nechte provařit, dochuťte solí a pepřem a vraťte kuličky zpět do omáčky. Ještě chvilku vařte a pak odstavte z kamen.

Nakonec připravte těstoviny a podávejte spolu s kuličkami a cibulkovou omáčkou.

Dobrou chuť.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů