Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Dort Mars s karamelem a čokoládovým krémem

4,0
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 20 minut
čas vaření Vaření: 43 minut

Dort Mars s karamelem a čokoládovým krémem - postup přípravy

Dort Mars je plný čokoládového krému a lahodného karamelu, který se rozplývá na jazyku. Dezert je ideální sladkou tečkou po hlavním jídle, ve všední den i na oslavách.

Ingredience pro:
1 kus
+ -

Korpus

Karamel

Krém

Poleva

Kuchařka
Kuchařka: Markéta Bieleszová
1. KROK

Nejprve připravte těsto na korpus. Vejce vyšlehejte se špetkou soli a klasickým a vanilkovým cukrem. Po propojení ingrediencí, přidejte mléko s olejem a nakonec mouku s kakaovým práškem a kypřicím práškem do pečiva.

Tip: Aby v těstu nevznikly hrudky, suché ingredience předem prosejte. 

2. KROK

Těsto vlijte do dortového ráfku, přikryjte ho alobalem a pečte v předehřáté troubě na 180 °C po dobu 35–40 minut. Po upečení nechte korpus vychladnout a poté ho rozkrojte na tři části, horizontálně.

3. KROK

Poznámka: Dortový ráfek předem vymažte trochou tuku a vysypte moukou. Díky tomu se z něj dezert bude lépe vyndávat. Můžete ho vyložit také pečicím papírem.

4. KROK

Nyní připravte karamel. V pánvi nechte zkaramelizovat cukr – potrvá to asi 4 minuty –  a přidejte k němu máslo. Jakmile se ingredience sjednotí, vmíchejte do nich smetanu se špetkou soli a pokračujte ve vaření další 2 minuty. 

5. KROK

Směs odstavte z tepla a karamelem naplňte cukrářský sáček, který odložte bokem. Následně připravte krém. Želatinu zalijte vodou a nechte ji 5–10 minut bobtnat. 

6. KROK

V samostatné misce smíchejte rozlámanou čokoládu se 100 ml horké smetany a čokoládu rozpusťte.

Tip: Čokoládu můžete rozpustit také v mikrovlnné troubě – potrvá to asi 2 minuty.

7. KROK

V samostatné misce vyšlehejte vychlazenou smetanu, do které vešlehejte rozpuštěnou čokoládu s želatinou. Krém vložte do cukrářského sáčku a začněte s vrstvením dezertu. 

8. KROK

Na servírovací talíř položte dortový ráfek na jehož dno položte první část korpusu. Ten pokryjte vrstvou krému a vrstvou karamelu. Karamel pokryjte další vrstvou krému, který zakryjte druhou částí korpusu. 

9. KROK

Poznámka: Postup opakujte, dokud budete mít ingredience. Vrstvení zakončete poslední částí korpusu.

10. KROK

Dezert zakryjte potravinovou fólií a vložte ho na 2–3 hodiny do lednice. Na závěr připravte polevu. Rozlámanou čokoládu nechte rozpustit v horké smetaně a polevou pokryjte celý dort Mars, který můžete ihned servírovat, nakrájený na kousky.

11. KROK

Pokud máte svůj oblíbený recept na dezert či moučník, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Dezerty, moučníky, sladké pečení: TOP recepty.

12. KROK

Videopostup krok za krokem

13. KROK

Zdroj receptu: Ellen’s Kitchen

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů