Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Kotlíkový guláš

4,2
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 30 minut
čas vaření Vaření: 120 minut

Kotlíkový guláš - postup přípravy

Známá klasika, která se hodí, vždy když se rozhodnete vyrazit na dovolenou třeba pod stan, nebo jenom tak pod širák. Kotlíkový guláš zaujme jak svou chutí, tak i způsobem přípravy. A nebojte, pokud nemáte k dispozici otevřený oheň a kotlík, uvařte si ho v hrnci na sporáku.

Ingredience pro:
8 porcí

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková

Osmažte cibulku

Kotlíkový guláš se začíná restováním cibulky. Vezměte sádlo, rozehřejte ho v kotlíku a potom přidejte nakrájenou cibulku. Tu restujte do té doby, dokud nechytne hnědou barvu. Ta je důležitá pro následnou barvu kotlíkového guláše. Pokud ho připravujete na ohni, tak pozor na to, aby se cibule nespálila.




Přidejte maso

Když je cibule osmažená a má potřebnou barvu, můžete přidat na kostky nakrájené maso, které před tím osolte a také opepřete. Přihoďte ho k cibuli a začněte ho opékat ze všech stran. Důležité je docílit toho, aby se rychle zatáhlo a jakákoliv šťavnatost zůstala přímo v něm.

Základ pro kotlíkový guláš dochutíme

Vše necháte v kotlíku a přidáte ingredience, jako je mletá paprika, dále také majoránka a vše důkladně promícháme a lehce orestujete. Takto jsme vytvořili základ na kotlíkový guláš, který následně zalijeme trochou vody a necháme lehce provařit.

Přidáme vše ostatní

Nyní už stačí přidat všechny ostatní ingredience. Tu doporučujeme nakrájet na větší kousky, jelikož se bude guláš vařit celkem dlouhou dobu. Vše vložte do hrnce, počkejte, až zelenina pustí šťávu a potom zalijte vodou, dle potřeby.

Vařte zhruba 2 hodiny

Kotlík zakryjte pokličkou, udržujte stále stejný plamen a vařte po dobu asi dvou hodin. Cílem je dosáhnout toho, že maso v guláši bude dokonale měkké. V tu chvíli ho ochutnáte a v případě potřeby přidáte sůl nebo pepř. A poté můžete podávat. Pokud byste chtěli hustější podobu, rozdrťte kousky zeleniny a nechte je chvíli provařit. Zajímavě ho zahustí.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů