Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Kouzelné sladké sendviče z listového těsta se šlehačkou

4,0
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 30 minut
čas vaření Vaření: 20 minut

Kouzelné sladké sendviče z listového těsta se šlehačkou - postup přípravy

Listové těsto je velmi variabilní surovina a dají se z ní vykouzlit zázraky. Přinášíme vám inspiraci na sladké sendviče, které směle konkurují věnečkům z odpalovaného těsta a přitom jsou nepoměrně jednodušší a rychlejší na výrobu. Jedny jsou s čokoládou, druhé s jahodami. Skvělé jsou oba dva a určitě s nimi budete slavit úspěchy.

Ingredience pro:
6 porcí

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková

Listové těsto rozprostřete na pracovní plochu a lehce ho vyválejte. Vykrájejte z těsta kolečka, po celé ploše je potřete mlékem a upečte je na 180 °C kolem 20 minut, dokud se mírně nenafouknou a na povrchu nezezlátnou.




Hotová kolečka nechte vychladnout, a když jsou úplně studená, rozkrojte je ostrým nožem podélně na dvě poloviny (jako housku na hamburger).

Do hluboké mísy vlijte 200 mililitrů plnotučné smetany a vyšlehejte ji do pevné pěny. Přidejte vařenou smetanu, prošlehejte do jednolité směsi a nakonec přidejte 200 gramů rozpuštěné čokolády. Vše smíchejte do hladké čokoládové pěny.

Čokoládovou šlehačku naplňte do zdobicího sáčku s ozdobnou špičkou a vytlačte s ní tři zákruty na každou základnu rozdělených koleček. Smetanovou vrstvu pak přiklopte vrchní částí rozříznutého listového kolečka, jako byste vytvářeli hamburger.

Povrch věnečků zasypejte moučkovým cukrem a podávejte.

Video postup krok za krokem

Jahodové sendviče se šlehačkou

  • listové těsto – 200 g
  • jahody – 150 g
  • smetana ke šlehání – 300 ml
  • cukr – 100 g

Listové těsto nakrájejte rádýlkem na dvanáct obdélníků. Namažte je mlékem a upečte je při 180 °C asi 20 minut dozlatova. Ostrým nožem pak hotové obdélníčky podélně překrojte na dvě části.

Jahody umyjte, osušte a zbavte stopek. Rozkrájejte je ostrým nožem na velmi tenké plátky. Ty pak rovnoměrně vyskládejte na všechny spodní části upečených listových obdélníčků.

Do misky vlijte smetanu ke šlehání, přidejte 100 gramů cukru a obě suroviny vyšlehejte do husté a pevné pěny. Naplňte ji do zdobicího sáčku a vymačkejte ji přes ozdobnou koncovku na vrstvu jahod, kterou následně překryjte druhou polovinou listového obdélníčku.

Hotové jahodové sendviče vyskládejte na podnos, posypejte je moučkovým cukrem a podávejte.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů