Křehké sušenky s datlovou náplní - postup přípravy
Pokud hledáte nevšední vánoční cukroví, rozhodně vyzkoušejte tento recept. Křehké sušenky s datlovou náplní vás okouzlí nejen svou orientální chutí, ale také svou velmi snadnou přípravou.
Sušenkové těsto
Datlová náplň
Do mísy dejte jedno celé vejce, žloutek, cukr a vanilkový extrakt. Metličkou vše vyšlehejte do pěny. Poté přilijte olej a důkladně směs promíchejte.
Přidejte prosátou hladkou mouku s kypřicím práškem do pečiva a sušené mléko. Směs promíchejte a vypracujte hladké a nelepivé těsto.
Do datlové pasty přidejte lžíci změklého másla, špetku skořice a vše společně důkladně promíchejte.
Ze sušenkového těsta vytvarujte obdélník a do jeho středu položte váleček z datlové pasty. Poté oba širší konce těsta spojte a vyválejte z něj váleček.
Odkrojte konce a váleček nakrájejte na stejně dlouhé kousky. Na sušenku položte vidličku, lehce zatlačte a vytvořte pomocí ní ozdobné proužky, nebo je vytvořte rovnou na válečku a poté ho nakrájejte.
Poté sušenky vyskládejte na plech vyložený pečicím papírem. Vložte ho do předehřáté trouby na teplotu 220 °C a pečte je po dobu 7 minut.
Sušenky vyjměte z trouby a nechte je zcela vychladnout. Před servírováním je můžete pocukrovat moučkovým cukrem.
Tip: Pokud přidáte do datlové pasty špetku mletého kardamonu, vaše sušenky budou mít ještě výraznější orientální chuť.
Pokud máte svůj oblíbený recept na dezert či moučník, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Dezerty, moučníky, sladké pečení: TOP recepty.
Videopostup krok za krokem
Zdroj receptu: Inji’s Kitchen