Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Vyzkoušejte tento jednoduchý a netradiční recept na chutný čokoládový dort bez čokolády

4,3
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 20 minut
čas vaření Vaření: 40-50 minut

Vyzkoušejte tento jednoduchý a netradiční recept na chutný čokoládový dort bez čokolády - postup přípravy

Rádi mlsáte, a ještě raději si všechny dobroty připravujete sami? Potom je možná na čase, vyzkoušet tuto čokoládovou lahůdku, která se vám doslova rozplyne v ústech a zanechá v nich pouze dokonalou chuť, která žádá po dalším soustu. To vše navíc zvládnete i zcela bez čokolády a dlouhého stání v kuchyni. Tento dort je totiž nejenže vláčný a chutný, ale také jednoduchý a poradí si s ním i ten, kdo s pečením příliš zkušeností nemá.

Ingredience pro:
1 porce

Ingredience potřebné pro přípravu korpusu:

Ingredience potřebné pro přípravu krému:

Kuchařka
Kuchařka: Veronika Macháčková

Nejdříve ze všeho si připravíte korpus. Na ten budete potřebovat dvě středně velké misky. V jedné si nejdříve rozmixujete vaječné žloutky společně se 3 lžícemi cukru. Přidejte rostlinný olej, sůl, jedlou sodu a vanilkový cukr či aroma. Pořádně vše promíchejte a poté postupně za stálého míchání přidávejte mouku, kakaový prášek a prášek do pečiva. Nakonec přidejte mléko a vše opět pořádně promíchejte.




V další misce si poté zvlášť připravte vaječné bílky, které se zbytkem cukru rozšleháte v hustou bílkovou pěnu. Do té postupně během míchání přidávejte citronovou šťávu. Když budete mít pěnu hotovou, po malých dávkách ji přidejte do čokoládové směsi a pokaždé pořádně promíchejte. Vzniknout by mělo krásně vláčné a nadýchané čokoládové těsto.

Když bude těsto hotové, připravte si formu na pečení. Tu můžete vymazat máslem a posypat moukou, nebo jednoduše vyložit papírem na pečení. Do formy poté nalijte těsto a několikrát jím bouchněte o stůl, aby se odstranily vzduchové bublinky. Poté formu vložte do trouby předehřáté na 160 stupňů a tam pečte přibližně 40-50 minut. Hotový korpus poté pouze vyjměte z trouby a nechte vychládnout.

Mezitím se pusťte do přípravy krému. Na ten si nejdříve nechte v misce bokem rozpustit ve vodě škrob. Poté ve středně velkém hrnci smíchejte mléko, kakao, cukr a zahušťovadlo. Vše promíchejte a přiveďte k varu. Poté přilijte rozpuštěný škrob a kondenzované mléko a opět nechte povařit, dokud celá směs nezhoustne. Poté směs sejměte ze sporáku a nechte mírně vychládnout. Přidejte změklé máslo a opět promíchejte.

Když máte vychladnutý krém i korpus, připravte si větší talíř a plastový prsten na přípravu dortů. Korpus rozkrojte na tři stejné části. První uložte do prstene a nalijte na něj 1/3 krému. Takto vrstvěte až dokud nebude dort hotový. Ten poté dejte minimálně na 3-4 hodiny do lednice ztuhnout. Výsledkem bude vláčný čokoládový dezert, na kterém si skutečně pochutnáte.

Dort bude také měkký a šťavnatý, protože po nalití byl krém ještě řídký a krásně se tak mohl vsáknout do korpusu, kdežto v lednici již zcela ztuhnul a vytvořil ideální konzistenci. Nebude se tak rozpadat a bude se dobře krájet. Zároveň však bude měkký a vláčný.

Náš tip: Přidejte při servírování k dortu lžíci nebo dvě domácí šlehačky, pár čerstvých malin (zejména v létě) a několik drobných lístků máty.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů