Křehký mléčný chléb

Další 2 fotografie
Další 2 fotografie
ČAS PŘÍPRAVY
60 minut
ČAS VAŘENÍ
25 minut
NÁROČNOST
Snadná

Křehký mléčný chléb - postup přípravy

Chléb je pro mnohé boží dar a základ každé kuchyně. Pravdou ale je, že náš český chléb není jedinou jeho variantou. Kdo rád experimentuje, neměl by si nechat ujít recept na mléčný chléb. Ten zaujme především svou nadýchaností a vláčností. Pochutnají si na něm nejenom děti.

Základem každého pečiva je samozřejmě těsto. V tomto případě začínáme teplým mlékem, které se nalije do mísy. K němu se přidává sušené droždí, které má oproti klasice výhody v podobě toho, že není nutné řešit problémy s kváskem. Následující ingredience následují v těsném sledu, tedy cukr a dále také vejce. Jedno celé, jeden bílek a dále jeden žloutek, který se před vložením do základu důkladně rozšlehá.

Potom už stačí těsto pouze metličkou důkladně rozmíchat v jednotnou konzistenci. To je také chvíle pro přidání rozpuštěné másla, ale i bílého octa. Pro zajištění hustší konzistence se začíná pomalu přisypávat nejlépe prosátá mouka a dále také prášek do pečiva. Vše se zakončí solí a začne postup tvarování dokonalé hmoty jako základu při mléčné chléb.

Hotové těsto je nezbytné nechat kynout. Vhodná je dostatečně velká nádoba vytřená olejem, kam se těsto vloží a přikryje. Vše se dá na teplé místo a čeká se do doby, než těsto zdvojnásobí svůj objem. Poté je připraveno k dalšímu zpracování.




Unikátem mléčného chleba je to, že se vytváří z několika bochánků. Ty se z těsta vytvoří, zhruba o velikosti dlaně. Následně se nechají pod utěrkou ještě chvíli nakynout. Každý bochánek se následně samostatně vyválí do placky, která se sroluje do podoby šišky. Takto samotný jednotlivý mléčný chléb vypadá.

Hotové vytvářené šišky se skládají jedna vedle druhé na plech, vyložený pečicím papírem a v případě potřeby také vymazaný. Opět se na chvíli přikryjí utěrkou, aby došlo k mírnému nakynutí. Následně přichází na řadu glazura. A to tak, že se rozšlehá žloutek s mlékem a bílým octem. Touto směsí se začnou bochánky důkladně potírat. Následuje už jenom posypání sezamem.

Poslední fáze už je zcela samozřejmá. Jde o pečení. To by mělo trvat zhruba 25 minut v troubě rozehřáté na 250 stupňů Celsia. Po vyjmutí z trouby následuje opět přikrytí utěrkou a potom, když mléčný chléb trochu vystydne, je připraven ke konzumaci, kde lze poprvé poznat jeho jemnost a křehkost.

Galerie

Další 2 fotografie
Další 2 fotografie
Co si myslíte o receptu?
4/5 (77%) 91 hlasů
Nahlásit chybu
129 lidí právě čte
Zobrazit další recepty
Chci dostávat tajné recepty na e-mail zdarma
Dezerty, moučníky, sladkosti
Nejjednodušší jemný dezert z kondenzovaného mléka a smetany
1 hlasů
10 minut
17 minut
Hlavní chody
2 recepty na vepřové maso zapečené s bramborem
0 hlasů
minut
minut
Dezerty, moučníky, sladkosti
Podzimní jogurtová bábovka s jablky a rozinkami
1 hlasů
20 minut
40 minut
Dezerty, moučníky, sladkosti
Jemný koláč s jablkovou náplní ochucenou skořicí a hřebíčkem
0 hlasů
40 minut
35 minut

Cukroví

Polévky

Pomazánky

Předkrmy

Přílohy

Saláty