Křehký pomerančový koláč - postup přípravy
Pokud máte trochu volného času a chcete jej využít k relaxačním účelům, které vám navíc přinesou sladký výsledek, tak se rozhodně vrhněte na pečení. Konkrétně tento koláč si zamilujete a hodí se snad ke každé příležitosti, ať už na oslavy a nebo jen tak ke kávě či čaji.
Těsto
Náplň
Nachystejte si větší mísu a přes síto do ní prosejte hladkou mouku. Máslo vytáhněte z lednice a rovnou jej do mísy s moukou nastrouhejte. Poté obojí zapracujte rukama dohromady a přidejte moučkový cukr s práškem do pečiva. Promíchejte, přilijte bílý jogurt a ručně uhněťte těsto. To rozdělte na dvě části, jedna by měla být znatelně větší.
Menší část těsta zabalte do potravinové fólie a nechejte ji v mrazáku po dobu 30 minut. Nachystejte si kulatou zapékací mísu, vyložte ji pečicím papírem a větší část těsta na ni rozprostřete. Poté se vrhněte na přípravu náplně. Kůru z obou pomerančů nastrouhejte, co to jen půjde, a poté oba pomeranče oloupejte. Nakrájejte je na drobné kousky, vhoďte do mixéru a rozmixujte na pyré.
Hrnec umístěte na sporák a na něj dejte ještě cedník. Do cedníku vložte rozmixovanou dužinu z pomeranče a do hrnce protlačte co nejvíce půjde, zbytek vyhoďte či snězte. Poté do hrnce přisypejte i pomerančovou kůru, cukr, kukuřičný škrob a za stálého míchání vařte. Přihoďte 10 g másla, nechejte jej rozpustit a máte hotovo. Tuto směs nalijte do těsta ve formě.
Z mrazáku vytáhněte menší část těsta a na samotný vršek koláče ji celou nastrouhejte. Troubu si předehřejte na 180 stupňů a koláč v ní nechejte péct okolo 35 minut. Po vytažení poprašte moučkovým cukrem a můžete okamžitě podávat, dobrou chuť!