Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Krémový nepečený dort z čokoládových sušenek

3,8
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 60 minut
čas vaření Vaření: 10 minut

Krémový nepečený dort z čokoládových sušenek - postup přípravy

Z čokoládových sušenek lze udělat skvělý dort s vysokou vrstvou krému. Vůbec se nemusí péct, jenom několik hodin tuhne v lednici a pak ho můžete konzumovat.

Ingredience pro:
1 porce

Na krém

Na základ

Kuchařka
Kuchařka: Vít Lukáš
1. KROK

Do rendlíku dejte cukr, vanilkový cukr a hladkou mouku a vše zamíchejte. Ideální je používat silikonovou stěrku. Je velmi důležité, aby se suché ingredience dobře promíchaly. Rozklepněte do rendlíku vejce a vše vyšlehejte metlou, případně vidličkou. Ve hmotě nesmí být hrudky. Poté přidejte zakysanou smetanu a vše vymíchejte dohladka.

2. KROK

Rendlík dejte na sporák a za stálého míchání směs přiveďte k varu. Je potřeba ji neustále míchat, aby se krém nepřipálil. Až se začne houstnoucí krém vařit, ztlumte žár a na mírném plameni ho provařte asi 2 minuty. Krém by měl být hustý jako pudink nebo hustá kaše. Hrnec ze sporáku dejte do větší nádoby se studenou vodou a za stálého míchání hmotu zchlaďte. Pak ji přikryjte fólií a dejte do lednice vychladit.

3. KROK

Máslo na krém rozkrájejte na malé kousky a nechte změknout při pokojové teplotě. Přidejte trochu vanilkového cukru a šlehačem rozmixujte. Pak rozmixujte v hrnci krémový základ, aby byl hladký, a postupně ho přidejte k máslu a vždy zašlehejte šlehačem. Výsledný krém musí být hladký a vzdušný.

4. KROK

Čokoládové suché sušenky v mixéru rozmixujte na prášek. Poté rozpusťte máslo, za stálého míchání ho vlijte do rozmixovaných sušenek a nakonec přidejte lžíci mléka. Je třeba, aby se při stlačení tvořila homogenní hmota. Pět lžic hmoty si dejte stranou.

5. KROK

Připravte si dortovou formu o průměru 18 centimetrů. Její boky vyložte acetátovou folií. Většinu sušenkové hmoty dejte na dno a upěchujte. Zbylou část dejte ke stranám, aby se vytvořila jakási miska. Pak do formy dejte krém a rovnoměrně ho uhlaďte. Následně vršek směrem od kraje zasypejte většinou odložené sušenkové hmoty, kterou rozprostřete ke středu za pomoci stěrky (viz video). Mírně vršek udusejte a poté ho posypejte zbytkem hmoty a tu zarovnejte. Formu zakryjte potravinářskou folií a dejte alespoň na 5 hodin do lednice. Poté odstraňte formu a obě folie a servírujte.

6. KROK

Videopostup krok za krokem

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů