Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Svítek v mléce

4,0
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 30 minut
čas vaření Vaření: 15 minut

Svítek v mléce - postup přípravy

Šťavnatý a vláčný dezert podle velmi starého receptu se pohybuje na rozmezí vaječné omelety a krupicové kaše, a přestože se po upečení máčí v litru mléka, dezert není nijak rozbředlý. O starý a polozapomenutý recept své babičky se podělila paní Marie Audrlická.

Ingredience pro:
1 porce

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Jitka Hemelíková
1. KROK

Vyklepněte vajíčka a oddělte bílky od žloutků. K bílkům přidejte špetku soli a začněte šlehat sníh. V průběhu přidávejte 4 lžíce cukru a 1 balíček vanilkového cukru a vytvořte pevnou pěnu. Do ní pak po jednom zapracujte žloutky a pokaždé důkladně rozmíchejte. Nakonec do těsta vmíchejte 8 vrchovatých lžic dětské krupičky a vypracujte homogenní těsto. Plech vymažte olejem, vysypejte krupičkou a vlijte do něj připravené těsto, které vložte do trouby rozehřáté na 170 °C a pečte ho dorůžova

2. KROK

Když se těsto dopeče, rozkrájejte ho na čtverce a vyskládejte je do hluboké uzavíratelné žáruvzdorné mísy.

3. KROK

Ohřejte mléko, aby bylo horké, přidejte do něj vanilkový cukr, případně podle chuti ještě klasický cukr a zalijte jím upečený svítek. Přiklopte poklici a vložte mísu do ještě horké trouby po pečení, kde nechte mléko do svítku úplně vsáknout.

4. KROK

Když svítek absorbuje veškeré mléko, rozdělte ho na porce, ozdobte čerstvým či zavařeným ovocem, grankem, mletými ořechy či strouhanou čokoládou nebo ovocným sirupem a ihned podávejte.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů