Kroupová polévka ve sklenicích na zimu - postup přípravy
Zavařování, to nejsou jenom kompoty a marmelády. Připravit si můžete i klasické polotovary, jako je třeba tato chutná zeleninová polévka s kroupami, která přijde vhod vždy, když potřebujete rychle uvařit a nemáte čas.
Ingredience na 7 sklenic o objemu 0,5 litru
Kroupy vsypte do hrnce a několikrát je propláchněte ve studené vodě. Poté je zalijte novou čistou vodou tak, aby byly úplně ponořené pod hladinou a dejte je na sporák vařit tak, aby byly zpola měkké. Poté vodu z nich slijte a znovu je propláchněte čistou a studenou vodou.
Mezitím si připravte zeleninu. Oškrábejte mrkev a nastrouhejte ji nahrubo. Oloupejte cibuli a nasekejte ji na drobné kostičky. Omyjte okurky a nakrájejte je na malé kostičky. Rajčata omyjte, rozkrájejte je na měsíčky a v mixéru je rozmixujte do hladkého pyré.
Pokrájenou cibuli vložte do hrnce, přilijte rostlinný olej a nechte ji na sporáku zesklovatět. Přidejte nastrouhanou mrkev a pokračujte v restování, dokud mrkev nezíská mírně nažloutlou barvu. Do směsi přihoďte prolisovaný česnek a nechte ho rozvonět.
Nakonec přisypejte pokrájené okurky a vše zalijte rozmixovanými rajčaty. Směs důkladně promíchejte, přisypejte předvařené kroupy a zalijte sklenicí vody. Ingredience promíchejte, přidejte sůl a cukr a za občasného míchání nechte vařit 20 minut.
Mezitím si připravte zavařovací sklenice, které důkladně vyčistěte a včetně víček sterilizujte.
Po 20 minutách varu zkontrolujte, zda jsou kroupy již dostatečně uvařené a zelenina měkká. Přilijte do směsi jablečný ocet, promíchejte a nechte vařit dalších 10 minut.
Nyní už jen naplňte směsí zavařovací sklenice, pevně je uzavřete, otočte je dnem vzhůru a zabalte je do teplé deky. Takto je nechte zvolna vychladnout na pokojovou teplotu a uložte do sklepa či do spíže.
Pro přípravu polévky uvařte brambory s bujónem či vývarem doměkka a přidejte k nim jednu sklenici zavařené kroupové směsi. Promíchejte, nechte podle potřeby prohřát a podávejte. Do 10 minut máte hotové chutné, syté a zdravé jídlo.
Videopostup krok za krokem