Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Domácí veka

4,7
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 80 minut
čas vaření Vaření: 25 minut

Domácí veka - postup přípravy

Veka je jemné pečivo, které se hodí na přípravu chlebíčků, zemlbáby nebo jen tak namísto běžného pečiva. Podle osvědčeného receptu od paní Jaroslavy Slavíkové můžete kromě veky upéct třeba i housky, rohlíky či banketky.

Ingredience pro:
1 porce

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Jitka Hemelíková
1. KROK

Z vlažného mléka, droždí a cukru zadělejte kvásek a nechte ho vzejít v teple asi 15 minut. Do mísy nasypejte hladkou mouku, přilijte kvásek, vodu a olej, vyklepněte jedno vajíčko a přidejte špetku soli. Zadělejte vláčné a nelepivé těsto.

2. KROK

Troubu rozehřejte na 50 °C a vypněte ji. Vložte dovnitř těsto v zakryté míse a nechte ho v teple kynout 45 minut až 1 hodinu. Poté vykynuté těsto rozdělte na 4 díly, zformujte z nich koule a rozválejte je na dlouhé šišky. Vyskládejte je na plech pokrytý pečicím papírem a nechte je ještě 10 minut kynout.

3. KROK

Rozehřejte troubu na 180 °C a na dno trouby vložte kastrůlek s vroucí vodou. Vykynuté veky potřete jedním rozšlehaným vajíčkem a vložte je do spodní části rozehřáté trouby péct po dobu 25 minut. Po 10 minutách pečení vyndejte kastrůlek s vodou z trouby a dopékejte veky „nasucho“. Pět minut před dopečením přemístěte veky do střední části trouby, aby očervenaly na povrchu. Hotové veky nechte zchladnout a podávejte.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů