Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Kroupová polévka ve sklenicích na zimu

4,5
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 30 minut
čas vaření Vaření: 30 minut

Kroupová polévka ve sklenicích na zimu - postup přípravy

Zavařování, to nejsou jenom kompoty a marmelády. Připravit si můžete i klasické polotovary, jako je třeba tato chutná zeleninová polévka s kroupami, která přijde vhod vždy, když potřebujete rychle uvařit a nemáte čas.

Ingredience pro:
1 porce

Ingredience na 7 sklenic o objemu 0,5 litru

Kuchařka
Kuchařka: Jitka Hemelíková
1. KROK

Kroupy vsypte do hrnce a několikrát je propláchněte ve studené vodě. Poté je zalijte novou čistou vodou tak, aby byly úplně ponořené pod hladinou a dejte je na sporák vařit tak, aby byly zpola měkké. Poté vodu z nich slijte a znovu je propláchněte čistou a studenou vodou.

Mezitím si připravte zeleninu. Oškrábejte mrkev a nastrouhejte ji nahrubo. Oloupejte cibuli a nasekejte ji na drobné kostičky. Omyjte okurky a nakrájejte je na malé kostičky. Rajčata omyjte, rozkrájejte je na měsíčky a v mixéru je rozmixujte do hladkého pyré.

2. KROK

Pokrájenou cibuli vložte do hrnce, přilijte rostlinný olej a nechte ji na sporáku zesklovatět. Přidejte nastrouhanou mrkev a pokračujte v restování, dokud mrkev nezíská mírně nažloutlou barvu. Do směsi přihoďte prolisovaný česnek a nechte ho rozvonět.

Nakonec přisypejte pokrájené okurky a vše zalijte rozmixovanými rajčaty. Směs důkladně promíchejte, přisypejte předvařené kroupy a zalijte sklenicí vody. Ingredience promíchejte, přidejte sůl a cukr a za občasného míchání nechte vařit 20 minut.

Mezitím si připravte zavařovací sklenice, které důkladně vyčistěte a včetně víček sterilizujte.

3. KROK

Po 20 minutách varu zkontrolujte, zda jsou kroupy již dostatečně uvařené a zelenina měkká. Přilijte do směsi jablečný ocet, promíchejte a nechte vařit dalších 10 minut.

Nyní už jen naplňte směsí zavařovací sklenice, pevně je uzavřete, otočte je dnem vzhůru a zabalte je do teplé deky. Takto je nechte zvolna vychladnout na pokojovou teplotu a uložte do sklepa či do spíže.

4. KROK

Pro přípravu polévky uvařte brambory s bujónem či vývarem doměkka a přidejte k nim jednu sklenici zavařené kroupové směsi. Promíchejte, nechte podle potřeby prohřát a podávejte. Do 10 minut máte hotové chutné, syté a zdravé jídlo.

5. KROK

Videopostup krok za krokem

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů