Křupavá kuřecí křidélka a smažené kulaté brambůrky - postup přípravy
Dokonalý oběd, večeře či svačinka pro vaše přátele. Anebo jako dobrůtka jen tak ke sledování televize? Proč ne, všechno může být. Tahle křidélka a brambory jsou velmi chutná, a přitom snadná a rychlá na přípravu. Doslova se rozpouštějí na jazyku.
Ingredience
Marináda
Kuřecí křidélka očistěte od případných zbytků peří a rozřízněte je v kloubku na tři části, přičemž spodní kostnatou část si uschovejte na vývar. Do našeho receptu využijete pouze zbylé dvě masité části křídel.
Do hlubokého talíře vlijte jednu a půl polévkové lžíce sójové omáčky. Přidejte k ní sůl, kořenící směs na maso, případně jakékoliv jiné koření, které máte rádi. Přidejte také zakysanou smetanu a vše důkladně promíchejte, abyste získali jednolitou směs. Do talíře s marinádou pak vhoďte všechna kuřecí křidélka, která v omáčce promíchejte, aby je všechny důkladně obalila. Takto vložte kuře v misce do lednice a nechte ho tam alespoň 1 hodinu marinovat, aby se chuť koření nasákla do masa.
Mezitím oloupejte brambory a dobře je umyjte. Pokud máte menší nové brambory, můžete je nechat v celku, a dokonce i ve slupce. Na kamnech rozehřejte pánev s vyšší vrstvou rostlinného oleje a vhoďte na ni oloupané brambory, které na maximálním ohni smažte, dokud nezískají na povrchu zlatavou krustu. Pak je otočte na druhou stranu a pokračujte ve smažení. Když jsou brambory zlatavé ze všech stran, vyjměte je z pánve, nechte je okapat na papírových ubrouscích a vložte je do samostatné mísy.
Na stejné pánvi, kde jste pekli brambory, osmažte také marinovaná kuřecí křidélka, která by rovněž měla získat na povrchu intenzivní zlatavý nádech. Hotové brambory vsypte do kastrůlku, posypejte je solí a mletým koriandrem a promíchejte. Na brambory položte opečená křidélka, která rovněž dochuťte solí, vše zalijte trochou vody (ne víc než 150 ml), zakryjte pokličkou a duste asi 5 minut. Poté snižte teplotu a pokračujte v dušení dalších 45 minut. Hotová křídla s bramborami přeneste na talíř a jejich povrch posypejte čerstvě nasekaným koprem, petrželkou nebo natí koriandru.