
Kuřecí salát s žampiony - postup přípravy
Tento zvláštní studený salát z kuřecího masa a žampionů si připravíte rychle jako jednoduché jídlo, kterým můžete doplnit menu slavností nebo party, nebo jako chutný oběd či svačinu. Salát se připravuje pouze z masa a žampionů s vejcem s vysokou nutriční hodnotou.
Ingredience
- žampiony - 300 g
- kuřecí prsa - 1 ks
- syrové vejce - 1 ks
- vařené vejce - 1 ks
- olej - 200 ml
- citronová šťáva - z 1 ks citronu
- sůl - dle chuti
- pepř - dle chuti
Před vlastní přípravou salátu je nejdříve nutné si vyrobit majonézu, postup výroby se tak skládá ze dvou navazujících kroků.
Výroba majonézy
Při výrobě majonézy postupujte takto:
- Rozdrťte žloutek vařeného vejce a smíchejte jej se žloutkem syrového vejce.
- Osolte.
- Míchejte a postupně přidávejte olej a zakapávejte citronovou šťávou, dokud majonéza nedosáhne potřebné barvy a tekuté konzistence – míchat můžete ručně, nebo za použití šlehače (lze to dobře provést oběma způsoby).
Jakmile je majonéza hotová, odložte ji do chladu a můžete pokračovat v přípravě dalších ingrediencí salátu.
Příprava hub a masa
Ostatní ingredience se musí povařit tak, aby neztratily zamýšlenou pevnost. Postup je následující:
- Očistěte a umyjte žampiony a v celku je vložte do hrnce.
- Přilejte dostatek vody, osolte a přiveďte k varu.
- Vařte, dokud nezměknou, poté vodu sceďte a nechte vychladnout.
- Připravte si mísu a houby nakrájejte na malé kousky a vložte do ní.
- Kuřecí prsa osolte, vložte do hrnce a uvařte.
- Jakmile jsou prsa uvařená, nechte je trochu vychladnout a nakrájejte na malé kousky.
- Promíchejte nakrájené maso se žampiony.
- Přidejte majonézu a pepř a důkladně promíchejte.
- Poté celou směs ještě osolte a opepřete podle chuti.
Salát uchovávejte v chladu, při podávání jej můžete dát do malých mističek, nebo jej nechat ve velké míse s naběračkou a dozdobte bylinkami.