Křupavé rohlíky ze zakysané smetany - postup přípravy
Rohlíky se dají upéci i z těsta, které se zadělává s kysanou smetanou. Dostanete tak velmi dobré křupavé pečivo, které můžete posypat i solí a kmínem.
Na rohlíky
Do zadělávací mísy dejte mouku a smíchejte ji se solí. Udělejte do něj důlek a rozdrobte sem droždí. Pokud nemáte čerstvé, lze použít i sáček sušeného. Bokem si smíchejte vodu s mlékem a zakysanou smetanou. Směs poté zlehka ohřejte, aby byla vlažná. Přilijte ji do mísy s moukou, promíchejte a vypracujte těsto. Lze použít robot, pekárnu na chleba nebo ruce, těsto však musí být lesklé a nelepivé. Pak mísu přikryjte a nechte na teplejším místě 45 minut kynout.
Těsto poté vyklopte na mírně pomoučněný vál, rozdělte na 10 kusů a udělejte bochánky. Ty nechte asi 10 minut odpočinout. Poté si pomažte vál olejem, aby se těsto nelepilo, a z bochánků vyválejte podlouhlý trojúhelník. Ten pak ke špičce smotejte. Vytvořené rohlíky vyskládejte ohnuté do tvaru půlměsíce na plech vyložený pečicím papírem. Konec rolování musí procházet vnitřní stranou rohlíku a špička musí ležet na plechu, aby vše dobře drželo.
Nechte rohlíky 15 až 30 minut kynout, záleží na teplotě v místnosti. Nakonec je postříkejte vodou z rozprašovače. Můžete na jejich povrch nasypat hrubou sůl a kmín, ale mohou zůstat i holé.
Rozehřejte troubu na 220 °C a dospod dejte kastrůlek s vodou. Pečte rohlíky asi 13 minut, poté snižte teplotu na 200 °C a pečte je dalších 5 minut, dokud nebudou dozlatova. Poté je vyndejte z trouby, postříkejte je vodou z rozprašovače a nechte na mřížce vychladnout.